Vajpayee Kni ponudio povjerenje i razumijevanje

INDIJA i Kina u ponedjeljak su postigle dogovor oko olakšavanja viznog režima, čime je počeo šestodnevni posjet Kini indijskog premijera Atala Beharija Vajpayeeja, posvećen poboljšanju dugogodišnjih napetih odnosa između dviju najmnogoljudnijih zemalja na svijetu.

To je prvi posjet jednog indijskog premijera Pekingu u posljednjih deset godina, a Vajpayee se odmah na početku založio za suradnju na izgradnji većeg povjerenja i razumijevanja između dviju susjednih zemalja koje danas posjeduju nuklearno naoružanje, a prije četrdeset godina su vodile rat.

"Iz Indije donosim veze mira, prijateljstva, povjerenja i suradnje", rekao je Vajpayee na početku susreta s kineskim premijerom Wenom Jiabaom.

"Nadam se da će moj posjet Kini osnažiti povjerenje i razumijevanje između naroda i vlada naših dviju zemalja i pridonijeti još široj suradnji", dodao je indijski premijer.

I Wen je ponudio sliku državnika kojemu je stalo do ublažavanja nepovjerenja, koje je godinama bilo temeljnom odrednicom odnosa između država u kojima zajedno živi trećina svjetskog stanovništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će vaš posjet zasigurno imati velikog upliva na daljnji razvoj naših odnosa u budućnosti", rekao je.

Dan uoči Vajpayeejeva puta u Peking, indijski državni tajnik Kanwal Sibal je rekao kako će u središtu premijerova posjeta biti jačanje osobnih veza i trgovine između dvaju susjeda, a najavio je i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma o suradnji na području kulture, obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Granica duga četiri tisuće kilometara između Kine i Indije uvijek je bila kamen spoticanja, jer nikad nije bila jasno demarkirana pa su obje države polagale pravo na velika područja uz obje stranice granice, a 1962. godine dvije su države zbog otvorenih graničnih pitanja vodile i rat. Vajpayee je tek treći indijski premijer koji je nakon toga posjetio Kinu.

U pratnji indijskog premijera su ministar vanjskih poslova Yashwant Sinha, savjetnik za nacionalnu sigurnost Brajesh Mishra i još 30 viših dužnosnika. Ministri za informatičku tehnologiju i komunikacije te trgovine, Arun Shourie i Arun Jaitley, pridružit će se kasnije indijskom izaslanstvu u Kini.

Vajpayee će u Pekingu boraviti tri dana, tijekom kojih će se susresti s kineskim premijerom Wenom Jiabaom i predsjednikom Huom Jintaom. Nakon toga putuje u Shanghai i Luoyang.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara