Val hladnoće u Aziji: rekordan snijeg u Japanu, mraz u Indiji

Japanski vojnici i dobrovoljci u nedjelju su diljem Japana pomagali u raskrčivanju rekordno visokog snijega, a u indijskoj prijestolnici New Delhiju zabilježena je najniža temperatura u posljednjih 70 godina, nakon što je u posljednja tri dana val hladnoće pogodio velike dijelove Azije.

U Kini su u zapadnoj pokrajini Xinjiang stotine grla stoke uginule od hladnoće, a u istočnom Shandongu zaledila se dionica od 42 km rijeke Huang He (Žute rijeke).

Najmanje 20 osoba umrlo je od smrzavanja u sjevernom Bangladeshu u posljednja tri dana, javio je lokalni tisak.

U Japanu, gdje je sniježni pokrivač viši od 3 metra, vojska i dobrovoljci otkapaju ceste i zgrade u najteže pogođenim područjima Niigata i Nagano, oba sjeverozapadno od Tokija.

Najmanje je 63 ljudi umrlo a više od tisuću je ozlijeđeno otkako je u prosincu počeo padati rekordan snijeg u Japanu, javila je agencija Kyodo.

Većina poginulih su starije osobe koje su pale s krovova svojih kuća dok su pokušavali očistiti snijeg ili su stradali kad bi se kuće pod težinom snijega srušile na njih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinu je zadesila najhladnija zima u posljednjih 20 godina, izvijestio je list China Daily. Čak su se i u uobičajeno toploj pokrajini Guangdong na jugu zemlje temperature spustile na manje od 5 stupnjeva Celzija, a lokalne su ceste prekrivene slojem leda i do 3 cm debelim.

U Xinjiangu su se temperature ranije ovog tjedna spustile i na -43 stupnjeva Celzija zbog čega su vlasti evakuirale više od 100 tisuća ljudi.

U indijskoj je prijestolnici uz temperaturu oko ništice u nedjelju osvanulo najhladnije jutro u posljednjih 70 godina, zbog čega su vlasti zatvorile osnovne škole na tri dana. Televizije su prikazale mraz i led na ulicama i u parkovima New Delhija. Zbog nezapamćenih hladnoća u Indiji je od prosinca od smrzavanja umrlo više od 100 osoba.

Najhladnija temperatura zabilježena u New Delhiju bila je -0,6 stupnejva Celzija 1935. godine.

(Hina) xsd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara