VAL VRUĆINE ZAHVATIO SREDIŠNJU I JUGOISTOČNU EUROPU

Središnju i jutoistočnu Europu posljednjih je nekoliko dana pogodio val vrućina i iznimno visokih temperatura, neuobičajenih za ovaj dio godine. L

U Austriji su za mjesec lipanj izmjerene rekordno visoke temperature, u Beču i Linzu 37, a u Salzbourgu 36 stupnjeva Celzijusa.

U nekim je mađarskim gradovima obustavljen tramvajski gradski promet, jer je zbog visokih temperatura došlo do proširenja tračnica. Središte zemlje pogodila je nezapamćena suša, zbog čega se štete nastale u poljoprivredi procjenjuju na oko 400 milijuna eura.

I u Bugarskoj su zabilježene iznimno visoke temperature koje su dosezale 36 stupnjeva Celzijusa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnome talijanskom gradu temperatura od gotovo 35 stupnjeva Celzijusa najviša je zabilježena od 1782. godine, u prvoj dekadi mjeseca lipnja, izvijestio je Biometeorološki centar u Rimu, čija je glasnogovornica Franca Mangiati kazala da su temperature zabilježene tijekom lipnja u većem dijelu Europe karakteristične za srpanj, a one zabilježene u svibnju, bile su karakteristične za lipanj.

I istočni dio Francuske posljednjih je nekoliko dana zahvatio val velikih vrućina. U Nancyu je zabilježeno 33,5 stupnjeva Celzijusa, u Metzu 33, a u Strasbourgu su u utorak izmjerena 33,4 stupnja Celzijusa.

(Hina) mh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara