Valencia: Golubovi otkrili skrivenu fresku

RENESANSA freska koja je bila skrivena 300 godine, otkrivena je nedavno u katedrali u Valenciji.

Restauratori koji su obnavljali katedralu primjetili su kako golubovi lete oko rupe u, kako su poslije otkrili, lažnom stropu.

Znatiželjni restauratori kroz rupu su gurnuli digitalnu kameru i snimili fotografiju na kojoj se vidjelo da je unutra skrivena dobro očuvana talijanska freska iz 15. stoljeća.

Kako kažu stručnjaci, a prenosi BBC News, riječ je o najranijem i najvažnijem primjerku takve renesansne umjetnosti u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na fresci su prikazana četiri anđela na plavoj podlozi, a napravila su je dva Talijana Francesco Pagano i Paolo de San Leocadio potkraj 15. stoljeća.

Fresku je naručio papin izaslanik Rodrigo Borgia, Španjolac koji je 1942. godine postao papa Aleksandar VI. Freska je zbog promjene umjetničkih ukusa, vjerojatno oko 1670., skrivena baroknim stropom.

Barokni su umjetnici inače postojeće freske jednostavno ostrugali sa zida, kazao je povjesničar umjetnosti Fernando Lopez. No, "ovaj put to nisu učinili. Ostavili su je u malom zračnom džepu. A to je veliko iznenađenje", dodao je Lopez.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara