Varadi: Hrvati su odbili nagodbu u tužbi za genocid

Varadi: Hrvati su odbili nagodbu u tužbi za genocid

Tekst: V.Š.
Foto: Večernje novosti

BIVŠI šef srpskog pravnog tima Tibor Varadi opovrgao je tvrdnje hrvatskog ministra pravosuđa Ivana Šimovića da Srbija nije pristala na nagodbu u slučaju hrvatske tužbe i srpske protutužbe za genocid.

"Srbija je u više navrata Međunarodnom sudu pravde, ali i Hrvatskoj, slala dopise u kojima se vrlo jasno izjasnila da je spremna za izvansudsku nagodbu u slučaju tužbe za genocid", rekao je za srpske Večernje novosti.

Rekao je da postojalo više neformalnih inicijativa za nagodbu. "Iako je moj osjećaj bio da za to postoji spremnost i volja na drugoj strani, do suštinskih razgovora nikada nije došlo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šimonović: Da je Srbija željela da se spor izvansudski riješi, tražila bi produženje roka

Podsjećamo, Šimonović je u četvrtak Novostima rekao da "uvijek postoji mogućnost da se izvan suda riješi svaki spor" pritom aludirajući na povlačenje tužbe i protutužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

"Da je Srbija željela da se spor izvansudski riješi, vjerojatno bi tražila produženje roka za odgovor na hrvatsku tužbu i inicirala pregovore, a ne, kao što je to učinila, podnijela protutužbu i to gotovo tri mjeseca prije isteka roka za odgovor na hrvatsku tužbu", rekao je.

Ministar pravosuđa početak glavne rasprave očekuje za oko tri godine. "Na odnose Hrvatske i Srbije će danas, ali i tijekom sljedeće tri godine utjecati mnogo toga, pa i tužbe."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara