Varaždin: financiranje školske prehrane Roma

Poglavarstvo Varaždinske županije odobrilo je danas 28.600 kuna iz proračuna osnovnim školama u Petrijancu i Svetom Đurđu za subvenciju troškova prehrane romskih učenika u prvom polugodištu, što je oko dvije trećine troškova prehrane, a ostatak će dobiti iz proračuna za iduću godinu zajedno s novcem za prehranu u drugom polugodištu.

Osnovnu školu u Petrijancu polaze 123 učenika Roma i u Svetom Đurđu 10, a sedam je polaznika predškolskog programa. Besplatni obroci u školi jedan su od načina poticaja redovita pohađanja nastave romske djece.

Toj točki dnevnog reda na sjednici Županijskog poglavarstva nazočili su i Zlatko Oršuš i Eduard Oršuš, romski predstavnici u županijskom i općinskom vijeću za nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zlatko Oršuš opisao je navodno neprimjeren odnos vozača školskog autobusa prema učenicima Romima, koji u školu putuju iz obližnjega romskog naselja pokraj Strmca Podravskog. Kako je rekao, vozač prebrzo vozi pa su mali učenici u strahu i plaču nakon vožnje, a Romkinjama završnih razreda osnovne škole vozač je navodno upućivao neukusne riječi i primjedbe.

Župan Zvonimir Sabati je, saslušavši, rekao kako Poglavarstvo očekuje očitovanje ravnatelja škole u Petrijancu. Član Poglavarstva i saborski zastupnik SDP-a Miroslav Korenika zauzeo se da se o tome obavijesti dječja pravobraniteljica i prijevoznik koncesionar. O rezultatima ispitivanja vjerodostojnosti Oršuševih izjava te možebitno pokrenutim postupcima treba izvijestiti Poglavarstvo.

(Hina) xvar yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara