Varaždin: Održan javni prosvjed sindikata hrvatskih željezničara

NA VARAŽDINSKOM kolodvoru danas je održan prvi u nizu javih prosvjeda, bez ometanja željezničkog prijevoza, koje radi zaštite interesa svojega članstva organizira Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ).

Za četvrtak je javni prosvjed najavljen u Osijeku, a slijede Rijeka, Moravice, Vinkovci, Koprivnica, Split, Knin, Ploče, te završni prosvjed 18. veljače u Zagreb s odlaskom na Markov trg.

Prosvjedu u Varaždinu odazvalo se stotinjak željezničara, a Ivan Forgač, predsjednik SHŽ-a, upozorio je kako daljnje oglušivanje poslodavca na sindikalne zahtjeve može izazvati opći štrajk do ispunjenja zahtjeva.

SHŽ je nezadovoljan niskim cijenama sata rada zaposlenih u Putničkom prijevozu, Cargu i Održavanju lokomotiva i vagona, te odbijanjem Uprave da uvede stimulativno vrednovanje rada.

Sindikat traži povećanje cijene sata rada za prosječno 20 posto, vrednovanje otežanih uvjeta rada s 25 posto, stimulacije od 20 posto i ulaganje u poboljšanje uvjeta rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se ne slaže s namjerom Uprave HŽ-a da se Održavanje lokomotiva i vagona izdvoji u novu tvrtku - kćer HŽ-a.

´Takav organizacijski ustroj pokazao je u praksi samo nove, mnogo veće troškove. Time se Uprava i predsjednik Nadzornog odbora HŽ-a Slavko Linić stavljaju iznad Hrvatskog sabora´, tvrde sindikalisti.

Prema najavama, Uprava HŽ-a trebala bi sindikalne zahtjeve razmotriti u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara