Varšava: Obilježena 60. godišnjica ustanka u getu

PREDSJEDNICI Izraela i Poljske u srijedu su u Varšavi predvodili svečano obilježavanje 60. godišnjice ustanka protiv nacističke okupacije u varšavskom getu u travnju i svibnju 1943. godine.

Pobuna Židova iz varšavskog geta bio je prvi od brojnih očajničkih pokušaja borbe protiv genocida koji je provodio nacistički režim Adolfa Hitlera. U tom je ustanku sudjelovalo oko 60.000 stanovnika geta.

Osim izraelskog predsjednika Moshea Katzava i njegovog poljskog kolege Aleksandra Kwasniewskog, na obilježavanju godišnjice ustanka sudjelovalo je nekoliko stotina ljudi, među kojima pripadnici židovske mladeži, ratni veterani, te predstavnici udruga Židova koji su preživjeli Holokaust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među njima je bio 81-godišnji Marek Edelman, posljednji preživjeli vođa ustanka.

Ustanak u varšavskom getu počeo je 19. travnja 1943. kad je oko 600 pripadnika Židovske borbene organizacije (ZOB) počelo borbu protiv nacističkih planova za konačnom likvidacijom geta. Ustanak su nacisti ugušili u krvi, u njemu je ubijeno oko 13.000 Židova.

Varšavski ustanak neki su povjesničari ocijenili samoubilačkom misijom, dok su ga drugi proglasili divovskom borbom za ljudsko dostojanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara