Varšava: Poljski premijer i dalje prijeti ostavkom

Poljski premijer Marek Belka u srijedu je ponovno izjavio kako namjerava podnijeti ostavku ukoliko se ne raspusti parlament te ako se ne pripremi teren za održavanje prijevremenih izbora u lipnju.

"Učinit ću ono što sam ranije rekao, a to znači da ću u slučaju da ne dođe do raspuštanja donjeg doma parlamenta podnijeti ostavku", rekao je Belka u intervjuu za list Rzeczpospolita.

Poljski bi parlament o ovoj odluci trebao glasovati u četvrtak popodne, a za njezino je usvajanje potrebno 307 od ukupno 460 glasova članova donjeg doma parlamenta.

Promatrači smatraju da će blok na čelu s nepopularnom vladajućom strankom Demokratskom lijevom alijansom (SLD) i nekoliko neovisnih manjih stranaka, u podijeljenom poljskom parlamentu uspjeti postići tijesan broj "blokirajućih" glasova koji će dovesti do neusvajanja odluke.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski u nekoliko je navrata rekao kako ne namjerava prihvatiti Belkinu ostavku. Neslaganje oko datuma održavanja izbora između Belke i njegove Demokratske lijeve alijanse ističe sve veće nesuglasice između članova stranke i premijera. Belka je za Rzeczpospolita izjavio kako postoji mogućnost da napusti SLD i osnuje novu Demokratsku stranku (centar), u čijem će prvom kongresu sudjelovati 8. svibnja.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara