Vasiljević svjedočio o Ovčari, Lovasu, Škabrnji i čistkama u JNA

NAČELNIK Uprave za sigurnost JNA general Aleksandar Vasiljević, u srijedu je na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću svjedočio o zločinima na Ovčari, u Lovasu i Škabrnji, o čistkama koje je 1992. u vrhu JNA proveo Milošević, te o srpskim operacijama na Kosovu 1999.

Umirovljeni general Vasiljević, bivši šef kontraobavještajne službe JNA u razdoblju 1991/92. i jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva, sa Sudom surađuje od 1999. kada je zajedno s Miloševićem i još 14 osoba suoptužen za provedbu zločinačkog plana agresije na Hrvatsku.

U srijedu je svjedočio o angažiranju snaga JNA, MUP-a i TO iz Srbije u napadima na Vukovar, poimence navodeći postrojbe i zapovjednike, te o potčinjavanju svih postrojbi TO Srbije i lokalne TO te dobrovoljaca snagama JNA na vukovarskom ratištu.

Za zločin na Ovčari, Vasiljević je, kako je rekao, saznao tek 1993. od zapovjednika postrojbe specijalne policije i drugih svjedoka.

Prema tim saznanjima, zarobljenici iz bolnice prebačeni su na Ovčaru gdje su vukovarski teritorijalci strijeljali oko 160 civila. U likvidacijama je sudjelovala jedinica lokalne TO ´Leva Supoderica´, pod zapovjedništvom Miodraga Lančužanina Kamenog, potvrdio je svjedok, dodajući kako se tu jedinicu smatralo ´četničkom i Šešeljevom´.

General Mile Mrkšić, koji je zapovjedao zauzimanjem Vukovara, priznao je Vasiljeviću 1998. ´da je znao što će im napraviti nikada ih ne bi predao´, te da su se kasnije ´zakleli na šutnju´. Na Ovčari je pronađeno 200 tijela, a broj ubijenih procijenjen je na 260.

Vasiljević je svjedočio i o zločinu u Lovasu 23. listopada 1991. kada je dobrovoljački odred Dušan Silni natjerao 30 mještana Hrvata u minsko polje kao ´živi štit´. Tada je poginulo 14 mještana i tri dobrovoljca. Dan ranije u selu je odred likvidirao četiri Hrvata.

Govorio je i o izvješću vojne policije o nalazu 23 masakrirana civila na farmi Lovas, kod Dalja, 9. studenoga 91.

Vasiljević je potvrdio autentičnost više dokumenata koji govore o ubojstvima, pljački i maltretiranju hrvatskih civila koje su provodili dobrovoljci i teritorijalci. Svoje protivljenje postupcima dobrovoljaca svjedok je opetovano isticao kao razlog svog preuranjenog umirovljenja u svibnju 1992.

Potvrdio je i autentičnost službene bilješke vojnog obavještajca o zločinu u Škabrnji u prosincu 1991., u kojoj se spominje strijeljanje žena, djece i staraca i korištenje civila kao ´živog štita´. Vasiljević je i tu ukazao na odgovornost ´dobrovoljaca četnika´ i teritorijalaca, koji su za njega ´banda a ne vojska´.

Svjedok je govorio i o rastu utjecaja Miloševića na JNA u drugoj polovici 1991. i početkom 1992.godine i umirovljenju 60-ak generala JNA izvan redovne procedure u proljeće ´92.

Nakon umirovljenja saveznog ministra obrane generala Veljka Kadijevića 9. siječnja ´92., znatno je narastao utjecaj Miloševića na kadroviranje u JNA, rekao je svjedok.

Već u veljači Vasiljević je, kako je rekao, primio informaciju od prijatelja, da ´Milošević najavljuje veliku čistku među generalima JNA u kojoj će biti uklonjeni svi nepouzdani generali´. Svjedočio je o sastanku s Miloševićem 5. ožujka 92. na kojem je optuženi tražio informacije o stanju u vojnom vrhu.

Vasiljević je u srijedu odgovarao i na pitanja tužitelja vezana uz strukturu odlučivanja i informiranja o događajima na Kosovu 1999., što će nastaviti i sutra kada će ga početi protuispitivati Milošević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara