Vasiljković se žalio Vrhovnom sudu: Moje uhićenje je neustavno

Vasiljković se žalio Vrhovnom sudu: Moje uhićenje je neustavno

ODVJETNICI osumnjičenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića najavili su kako će slučaj predstaviti Vrhovnom sudu tvrdeći kako je zatvaranje njihovog klijenta, poznatog kao Kapetan Dragan, nelegalno i neustavno.

Kako piše The Australian, australska federalna policija uhitila je 51- godišnjeg Vasiljkovića, stanovnika Pertha, 20. siječnja u Sydneyu nakon što je Savezna vlada reagirala na službeni zahtjev Hrvatske koja je tražila njegovo izručenje.

Vasiljković je posljednjih nekoliko dana proveo u pritvoru gdje čeka izručenje Hrvatskoj, no čini se da će hrvatski pravosudni organi morati još neko vrijeme pričekati njegovo izručenje. List navodi da će optuženik pred Vrhovnim sudom Australije inzistirati na tome da je njegovo izručenje neustavno, čime se nada izbjeći sudski proces u Hrvatskoj.

Vasiljkovićevi odvjetnici najavili su za petak izvođenje slučaja pred Vrhovni sud od kojeg očekuju odbijanje presude nižeg suda koji je prošlog tjedna dozvolio ekstradikciju Kapetana Dragana u Hrvatsku.

List piše kako je Vasiljković u Hrvatskoj optužen za mučenje i ubijanje hrvatskih civila i ratnih zarobljenika tijekom rata. Tamošnja policija prema zakonu ima pravo osumnjičenika zadržati u 60-dnevnom pritvoru koliki je rok za formalno zaprimanje zahtjeva o izručenju.

Kapetan Dragan najavio borbu za politička prava Australaca

Zanimljivo da Dragan Vasiljković svoj slučaj u Australiji pokušava prikazati kao neustavno kršenje ljudskih prva, neprekidno tvrdeći da zakonski ne postoje mogućnosti za njegovim izručenjem te da u vrijeme rata nije počinio nikakve zločine.

Tako je jedan od njegovih zastupnika u timu obrane, George Draca, rekao kako je odvjetnički tim danas uložio priziv na prošlotjednu odluku, te je izrazio uvjerenje kako će Vasiljković iz sidnejskog zatvora Silverwater uskoro biti pušten na slobodu.

"Utvrđeno je da je pritvaranje g. Vasiljkovića prema australskom zakonu nelegalno i neustavno, a njegovi odvjetnici (Richard Thomas i Bradley Slowgrove) su čvrsto uvjereni u pozitivan ishod za svojeg klijenta." - rekao je Draca The Australianu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što traži puštanje na slobodu, Vasiljković od Australije traži odštetu zbog nezakonitog pritvaranja, te "se namjerava, nakon što potpuno završi pravna procedura slučaja, politički baviti tom materijom", kaže Draca.

Draca je ustvrdio i kako se slučaj Vasiljković tiče demokratskih prava svih australskih građana.

"Pitanja koja se tiču Draganovog uhićenja nisu vezana uz pitanja o događajima iz prve polovice 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, već se radi o demokratskim pravima svakog Australca koji bi trebao biti slobodan i koji bi trebao živjeti u miru i bez bojazni od mogućeg izručenja." - tvrdi Draca.

"Dragan je Australac koji nije osuđen niti za jedan prekršaj u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo uhićenje i kontinuirano zadržavanje radi izručenja Hrvatskoj, vezanog uz navodne ratne zločine, će biti žestoko pravno opovrgavano." - najavljuje Draca taktiku s kojom namjerava ići pred Vrhovni sud.

Draca zaključuje kako Vasiljković čitavo vrijeme prima snažnu potporu lokalne srpske zajednice u Australiji.

List pak navodi kako je Vasiljković, vlasnik australske i srpsko-crnogorske putovnice, početkom 90-ih otišao iz Australije kako bi zapovijedao postrojbama srpskih paramilitarnih snaga.

Nakon povratka neprestano je demantirao počinjenje ratnih zločina, a sudjelovao je i u radu haškog suda pred kojim je svjedočio kao svjedok optužbe u procesu protiv Slobodana Miloševića.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara