Vatikan: Broj katolika u svijetu u porastu, najviše u Africi

U svijetu ima gotovo 1,1 milijardu rimokatolika, a njihov broj najbrže raste u Africi, navodi se u godišnjoj statistici koju je Vatikan objavio u ponedjeljak.

Čini se da nova statistika potvrđuje nedavna predviđanja da broj katolika u Africi raste takvom brzinom da bi svećenici s tog kontinenta mogli jednom nadomjestiti nedostatak svećenika na Zapadu.

U 2003. godini Afrika je imala najveću stopu rasta sa 4,5 posto više krštenih katolika. Porast je zabilježen i u drugim zemljama u razvoju, a u Aziji je bio 2,2 posto. Porast broja katolika u Africi i u Aziji premašio je postotak demografskog rasta, prema najnovijim podacima Svjetske banke.

Broj katolika u Europi i dalje je "gotovo stabilan", kaže Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema podacima Središta za istraživanje kršćanstva u svijetu, broj katolika u 2005. trebao bi premašiti 1,1 milijardu. Broj kršćana u svijetu, uključujući i katolike, bit će u 2005. oko 2,1 milijardu, dok će muslimana biti oko 1,3 milijarde.

Najnovije statistike još jednom potvrđuju da se katoličanstvo, najveća grana kršćanstva, širi brže u zemljama u razvoju, dok stagnira u srcu stare Europe.

Crkveni stručnjaci napominju da bi Afrika koja je nekad bila prozelitistička meta zapadnih misionara, jednom mogla biti pozvana da "reevangelizira Zapad".

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara