Vatikan: Isus će uskoro Papi otvoriti vrata

MILIJUNI katolika širom svijeta bdiju i mole za čudo, ali vatikanski dužnosnici priznali su da se Papa Ivan Pavao II. nalazi na samom kraju svog života.

Na Trgu sv. Petra okupilo se više od 60 tisuća vjernika koji mole za Papino zdravlje.

Monsignor Angelo Comastri, Papin vikar za grad Vatikan, tijekom mise na Trgu sv. Petra kazao je da će "Isus uskoro otvoriti vrata Papi".

Papin rimski vikar kardinal Camillo Ruini je na misi u bazilici svetog Ivana Lateranskog kazao kako se Papa "prepustio u ruke Kristu".

Talijanski mediji objavili su kontradiktorne vijesti o zdravstvenome stanju pape Ivana Pavla II. Prvo je objavljeno da je prestala Papina srčana i moždana aktivnost, a poslije da to ipak nije istina.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls demantirao je u petak navečer sve glasine o smrti pape Ivana Pavla II., dok se na Trgu sv. Petra okupilo više od 60 tisuća vjernika kako bi molilo za zdravlje Svetog Oca.

"Nismo vam do sada ništa krili, obavještavali smo vas u istom trenutku o svakoj promjeni i tako ćemo nastaviti", rekao je Navarro Valls novinarima, dodavši kako ne treba vjerovati agencijskim vijestima o Papinoj smrti.

Jedna je agencija, na primjer, objavila da je ispis EEG-a ravan, pa je prema tome došlo do cerebralne smrti, a taj medicinski aparat uopće se ne nalazi u Papinoj sobi, rekao je Navarro Valls.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvim vijestima koje je prenijela državna televizija RAI, rečeno je da je Papin elektrokardiogram ravan. Novinska agencija ADN Kronos objavila je da je stala moždana aktivnost Svetog Oca.

No televizija Sky Italia poslije je prenijela riječi jednoga vatikanskoga izvora koji je rekao da i srce i mozak još funkcioniraju.

U petak navečer Brončana vrata na Trgu sv. Petra u Vatikanu zatvorena su, a tim činom su se u povijesti tradicionalno označavale smrti papa. No, Brončana vrata uvijek se zatvaraju u 20h, tako da to nije pouzdana potvrda Papine smrti.

Još nije službeno objavljeno je li papa Ivan Pavao II. umro, međutim, liječnici tvrde da se ne može izvući iz sadašnjeg stanja. Posljednje službeno vatikansko priopćenje govori o plitkom disanju Ivana Pavla II. i stalnom padu krvožilnog tlaka.

Anesteziolog Vincenzo Carpino rekao je, a prenosi agencija ANSA, da "klinička slika pokazuje funkcionalno otkazivanje svih organa".

Papinu smrt službeno bi trebao potvrditi kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo, što je ranije odredio sam Papa.

Zdravstveno stanje Ivana Pavla II. sve je teže, ali službeni Vatikan nije objavio Papinu smrt, dapače opovrgnuo je agencije koje takve informacije objavljuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara