VATIKAN: PAPA POTVRDIO POKAJANJE ZBOG INKVIZICIJE

Papa Ivan Pavao Drugi potvrdio je "pokajanje" Crkve zbog grijeha netolerantnosti, prije svega, zbog onih koje je počinila u doba inkvizicije, u pismu koje je uputio kardinalu Rogeru Etchegarayu, predsjedniku Odbora za Jubilej 2000., u povodu predstavljanja knjige "Inkvizicija".

Ivan Pavao II. uputio je to pismo, u kojem se traži daljnji znanstveni pristup tim događajima, kardinalu Etchegarayu koji je u utorak, na konferenciji za novinare u dvorani tiskovnog ureda Svete Stolice, predstavio knjigu "Inkvizicija", nastalu radom savjetovanja o inkviziciji održanog u Vatikanu 1998. kao priprema za traženje oprosta zbog zlodjela koje je počinila Crkva tijekom stoljeća.

U pismu kojim je pozdravio objavljivanje onoga što je kazano na savjetovanju na kojem je bila pripremljena "mea culpa" zbog inkvizicije, Ivan Pavao II. upozorio je i na opasnost od generalizirane osude, koja se ne bi temeljila na povijesnoj analizi već na nekoj vrsti "crne legende", istodobno pozvavši Crkvu na preuzimanje odgovornosti za počinjene zločine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U danas predstavljenoj knjizi objavljeni su dokumenti s međunarodnog savjetovanja održanoga u Vatikanu od 20. do 31. listopada 1998. godine, a pripremila ju je teološko-povijesna komisija Središnjeg odbora obilježavanja Jubileja 2000. O knjizi je, osima kardinala Etchegaraya, govorio je i kardinal Jean-Louis Tauran, arhivist i bibliotekar, bivši ministar vanjskih poslova Svete Stolice.

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara