Vatikan: Predstavljena papina knjiga

Knjiga Ivana Pavla II. ´Rimski triptih´ predstavljena je danas u Vatikanu u dvorani Ureda za tisak Svete Stolice.L

Knjigu je predstavio kardinal Jozeph Ratzinger pročelnik kongregacije za nauk vjere te prof. Giovanni Reale kritičar tekstova koji je odmah naglasio kako je papina knjiga pisana u pjesmi i prozi jedno od velikih i filozofskih remek djela.

Knjiga ima tri sastavka i izdana je istodobno na poljskom i talijanskom na oko 20-ak stranica. Ivan Pavao II. je stihove i meditacije napisao posljednje dvije godine, a ona pod naslovom ´Meditacije o knjizi geneze na pragu sikstinske kapele´ napisana je koncem 2002. i u njoj papa govori o sikstinskoj kapeli i Mikelanđelovim freskama sudnjega dana.

Tu se Woytila podsjeća na 1978. godinu u kojoj je dva puta bio u konklavi, prvi puta kada je izabran Ivan Pavao I. i drugi puta kada je on izabran za novoga papu. Ivan Pavao II. tu podsjeća kako će i nakon njegove smrti se u toj sikstinskoj kapeli ponovno okupiti kardinali da bi izabrali novoga papu.

Tri sastavka pisana dijelom u stihu a dijelom u prozi nose naslov ´Potok´ drugi ´Meditacije o knjizi geneze na pragu sikstinske kapele´ , a treći ´Planina u zemlji od Morjaha´ gdje govori o Abrahamu.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joqin Navarro Valls je podsjetio kako je do prije par godina papa govorio kako je pisanje pjesama za njega ´zatvoreno poglavlje´ ali evo sada se ponovno vratio svojoj ljubavi izražavanja misli i u stihovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara