Vatreno u Hrvatskoj: Počeo novi val vrućina

NA PODRUČJE Hrvatske od danas su se ponovno vratile velike vrućine koje će potrajati idućih deset dana, s tim da će vrhunac biti u ponedjeljak kada će živa na termometru otići iznad trideset stupnjeva. Osim što će atmosferu zapaliti hrvatski nogometni reprezentativci, temperatura zraka će se sutra i prekosutra kretati između 28 i 30 stupnjeva.

Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda nam je potvrdio da će idućih pet dana temperature zraka biti više od prosjeka te će građani nakon razdoblja kiša moći uživati u ljetnim vrućinama

"Možemo reći da su se nakon malo hladnijeg razdoblja opet vratile ljetne vrućine. Biti će vruće, ali ne možemo očekivati da neće pasti niti kap kiše. Već danas na granici sa Slovenijom može doći do kratkotrajnog pljuska. No, idućih dana će sigurno biti vruće i suho, dok od utorka više neće biti tako", rekao nam je Zoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje osvježenje će moći potražiti oni koji se zateknu na Jadranu, jer će temperatura mora biti pogodna za kupanje, ali i na zagrebačkim jezerima se može vidjeti kupače i one koji jednostavno uživaju u sunčanju. Vakula je rekao kako na Jadranu idućih dana neće biti kiša pa ne moraju strahovati oni koji su već sada pobjegli na Jadran.

Čitav niz pokazatelja i sezonskih prognoza pokazuje kako će ovo ponovno biti još jedno ljeto toplije od prosjeka. Tako da ovaj val vrućine svakako trebamo iskoristiti za privikavanje na ljeto. Najgori val vrućina koji je ikad zadesio Europu dogodio se 2003. kada je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije val vrućina odnio oko 20.000 života, a trajao je dva tjedna.

D.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara