Vatrogasni zapovjednici o izjavama državnih dužnosnika

ŽUPANIJSKI vatrogasni zapovjednici sedam priobalnih županija uputili su danas pismo državnim dužnosnicima u kojemu ističu da su "negativnu mišljenju javnosti o funkcioniranju vatrogasnog sustava doprinijeli mediji na osnovi izjava najviših državnih dužnosnika."

Pismo upućeno predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću, predsjedniku Vlade Ivici Račanu i ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu potpisali su vatrogasni zapovjednici dubrovačko-neretvanske, splitsko-dalmatinske, šibensko-kninske, zadarske, ličko-senjske, primorsko-goranske i istarske županije te načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Željko Popović.

Ističući djelotvornost vatrogasne službe navode da je ove godine u 4710 požara koje su gasili vatrogasci izgorjelo manje od 3 ha površine po požaru što je znatno manje u usporedbi s požarima u 2000., kada je vatrogasni sustav bio centraliziran i izgorjelo 37,5 ha po požaru. Smatraju da nije riječ o neefikasnom sustavu nego o nedostaku financijskih sredstava, slaboj opremljenosti postrojbi i nedovoljnom broju vatrogasaca na terenu.

U pismu se navodi da je HVZ za ovu godinu, radi najava dugotrajnih suša, predlagala zapošljavanje 1000 sezonskih vatrogasaca, a da nije osiguran novac ni za plaćanje oko 500 sezonaca te da se glavni vatrogasni zapovjednik oglušuje na prijedloge županijskih zapovjednika.

Ističu da je upitno zašto u razdoblju velikog broja požara nisu angažirane vatrogasne postrojbe Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz unutrašnjosti. Vatrogasni zapovjednici pitaju i zašto glavni vatrogasni zapovjednik nije angažirao državno Vatrogasno zapovjedništvo koje je ustrojeno na osnovi Plana intervencija kod velikih požara otvorenih prostora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada, Ministarstvo unutarnjih poslova i glavni vatrogasni zapovjednik na osnovi Programa aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara imaju sve nadležnosti za provedbu protupožarne ljetne sezone, pa se ne mogu amnestirati od odgovornosti i prebacivati ju na lokalnu samoupravu", kaže se u pismu.

U nastavku stoji da je potrebno točno odrediti i osigurati sredstva za upošljavanje vatrogasaca, a veću djelotvornost vatrogasnog sustava osigurati ustrojavanjem jedinstvene vatrogasne organizacije izvan ministarstava i decentralizacijom sredstava za protupožarnu zaštitu.

Radi razmatranja problema u vatrogastvu županijski vatrogasni zapovjednici predložili su sastanak s Vladinim dužnosnicima.

(Hina) hšu dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara