vatroslav kuliš primio nagradu galerije forum za 2003.

Akademski slikar Vatroslav Kuliš primio je večeras Nagradu Galerije Forum za 2003. godinu koja mu je dodijeljena za samostalnu izložbu "Riffovi" održanu prošle godine u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu.

Na svečanosti u Galeriji Forum umjetniku su nagradu uručili voditelj "Foruma" Milan Bešlić i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić koji su bili jednodušni da je Ocjenjivački sud (Igor Zidić, Tonko Maroević, Nikola Koydl, Eugen Kokot i Milan Bešlić) i ovaj put donio pravu odluku. Svečanosti je, među ostalima, nazočio i ministar kulture Božo Biškupić.

Kako je podsjetio ravnatelj zagrebačkoga Kulturno informativnog centra (KIC) Goran Pavletić, Nagrada Galerije Forum osmišljena je pred tri godine kada je njezin laureat bio istaknuti hrvatski umjetnik Edo Murtić koji je novčani dio nagrade darovao Akademiji likovnih umjetnosti za nabavu slikarskoga materijala studentima.

Drugi put Forumova nagrada dodijeljena je pak posthumno još jednom velikanu hrvatskoga slikarstva Ivanu Lovrenčiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodjelom Nagrade Vatroslavu Kulišu kao pripadniku srednje generacije hrvatskih slikara tako je, po Bešlićevim riječima, nastavljen slijed i ta je već tradicionalna Nagrada Galerije Forum opet pripala vrhunskom umjetniku.

Bešlić se nada da će Nagrada biti i potpora umjetniku koji ju je dobio za ciklus "Riffovi" - dvadeset ulja na platnu velikoga formata (oko dva puta tri metra) kojima su tematska okosnica apstraktni pejsaži. Izložba je bila otvorena u Umjetničkome paviljonu od 6. svibnja do 8. lipnja prošle godine.

Vatroslav Kuliš (Vidoši, 1951.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnost u klasi Šime Perića. Prvi put je samostalno izlagao 1969. u Galeriji "Dubrava" a do danas je imao osamdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i državna nagrada "Vladimir Nazor" za 2000. Osim slikarstvom, Kuliš se bavi grafičkim dizajnom i kazališnom scenografijom.

(Hina) ip ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara