VE tjera Britaniju na promjenu antiterorističkog zakona

GLAVNI tajnik Vijeća Europe Terry Davis u srijedu je britanskoj vladi zamjerio ignoriranje preporuke jednog povjerenstva koje je prije godinu dana zatražilo promjenu antiterorističkog zakona te je zatražio da ga preispita.

"Prije godinu dana posebno povjerenstvo od devet savjetnika jednoglasno je zaključilo da se zakon mora hitno promijeniti", izjavio je u priopćenju Davis, nekadašnji zastupnik britanskih laburista, izrazivši zadovoljstvo odlukom najviše britanske sudske instance od 16. prosinca, kojom je neograničeno držanje u zatvoru stranaca osumnjičenih za terorizam, bez sudskog postupka, proglašeno protuzakonitim.

"Povjerenstvo, koje je uspostavio osobno (tadašnji) ministar unutarnjih poslova David Blunkett, više od godinu dana ispitivalo je cijeli spektar ljudi, uključujući stručnjake iz tog ministarstva i tajnih službi", naglašava Davis.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da vlada nije odlučila zanemariti tu jednoglasnu preporuku, danas ne bi bilo sramote zbog ishoda koji je cijela ta stvar dobila u Domu lordova", stoji u priopćenju.

Davis, koji je od lipnja na čelu sveeuropske organizacije koja okuplja 46 država, pozvao je na "najhitniju" promjenu tog zakona.

"Nećemo pobijediti u borbi protiv terorizma ako ugrozimo same temelje naših demokratskih društava", istaknuo je glavni tajnik VE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara