Već i slabo zračenje može oštetiti jajne stanice

LIJEČENJE raka pomoću zračenja može ostaviti tragove na ženskoj plodnosti u većoj mjeri nego li se to do sada pretpostavljalo.

Zračenje bi moglo velikim dijelom uništiti jajne stanice, izvijestili su znanstvenici u stručnom časopisu ´Human Reproduction´, a moguće posljedice zračenja su neplodnost i rani početak klimakterija.

Rak se obično tretira s dvanaest do trideset doza zračenja. Studija u koju je bilo uključeno šest žena, dala je prve naznake da već dvije terapije mogu uništiti polovinu svih jajnih stanica.

Najnoviji rezultati vjerojatno neće dovesti do smanjivanja doza zračenja, jer se stanice raka ne može drukčije učinkovito uništiti. Ali bi ipak mogli biti poticaj za prikladniju strategiju liječenja, istaknuo je voditelj istraživanja Hamish Wallace sa Sveučilišta u Edinburghu u intervjuu časopisu ´Nature´. Primjerice, moglo bi se razmisliti da li u određenim slučajevima dolazi u obzir kemoterapija umjesto zračenja.

Do sada se premalo vodilo računa o djelovanju zračenja na žensku plodnost, jer je glavni cilj liječnika bio ukloniti tumor i tako osigurati preživljavanje pacijentice.

Zahvaljujući usavršenoj terapiji koja se koristi u liječenju karcinoma mnoge se žene uspijevaju izliječiti od te bolesti, stoga bi se moralo početi razmišljati o kvaliteti života pacijentica, naglasio je Wallace. Za mlađe je žene jako bitno da se očuva njihova reproduktivna sposobnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara