VEČERAS IZLOŽBA "Božanstvena Eleonora DUSE"

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) večeras se otvara izložba "Božanstvena EleonoraEleonora Duse: život i umjetnost" koju taj muzej organizira u suradnji s venecijanskom Fundacijom Giorgio Cini i Talijanskim Insitutom za kulturu iz Zagreba.

Eleonora Duse (1858.-1924.) bila je jedna od najvećih talijanskih glumica na prijelazu 19. u 20. stoljeće, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare autorica izložbe Maria Ida Biggi, dodavši da je izložba koja dolazi iz Venecije priređena u povodu 80. obljetnice smrti velike umjetnice koja je za života stekla epitet božanstvena.

Eleonora Duse rođena 1858. u malom gradiću u blizini Milana u obitelji putujućih glumaca u četvrtoj godini pojavila se pred publikom u ulozi Cosette u skraćenoj verziji "Jadnika" V. Hugoa. U dvadeseset i prvoj godini postiže veliki uspjeh u naslovnoj ulozi Zolina romana "Therese Raquin" u jednom napuljskom kazalištu.

Kako ističu priređivači izložbe tih godina Duse postaje najvećom talijanskom glumicom te nastavlja veliku međunarodnu turneju po europskim kazališnim središtima, a gostuje i u SAD.

Kazališnoj publici i kulturnoj javnosti u tim godinama Eleonora Duse pružila je svoju najuspješniju ulogu tumačeći na talijanskom "Damu s kamelijama" A. Dumasa.

Kazališna kritika uspoređivala je E. Duse s njezinom suvremenicom i glumačkom suparnicom Sarom Bernhard koja je pripadala starom glumačkom svijetu, punom konvencija i dramatske izvještačenosti, za razliku od Duse koja je na pozornici otkrivala prirodnost i istinitost, istaknuli su priređivači izložbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika umjetnica inspirirala je vodeće pisce svoga doba Čehova, Zolu, Stanislavskog, a posebno D' Annunzija s kojim je 1894. u Veneciji započela dugogodišnju ljubavnu vezu, istodobno glumeći u njegovim kazališnim komadima koje pisao za nju.

Njihovu vezu D' Annunzio je opisao u romanu "Vatra". Između 1909. i 1921. Duse se povlači sa scene te nakon dugog izbivanja iz kazališnog života odlučila se na turneju po Americi u tijeku koje umire u Pittsburgu 1924.

"Izložbeni materijal o velikoj umjetnici obuhvaća mnoge intimne pojedinosti, svjedočanstva o bogatom javnom i umjetničkom životu kroz njezinu kazališnu kostimografiju, osobna pisma, fotografije i modne detalje, koji su oblikovali suptilni svijet uspomena iz kojih je izrastao 'trodimenzionalan lik božanstvene Eleonore'", istaknula je kustosica izložbe Maria Ida Biggi.

Na otvaranju izložbe bit će prikazan filmski zapis o velikoj glumici.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara