VEČERAS IZLOŽBA SLIKA JELKE STRUPPI U GALERIJI "URLICH"

Izložba slika Jelke Struppi (1872.1946.) "Rani radovi" bit će otvorena večeras u galeriji "Urlich" u Zagrebu, rečeno je danas na konferenciji za tisak.

Izložba obuhvaća sedamdesetak radova u raznim tehnikama nastalih od 1985. do 1908, koji su u vlasništvu zbirke Josipa Kovačića.

Akademik Tonko Maroević rekao je da Struppi naglašeni senzibilitet zacijelo dijelom duguje svom hendikepu - bila je gluhonijema - i želji da se razvije i izrazi u mediju koji je moguć, a to je bilo slikarstvo.

Vlasnik zbirke Josip Kovačić objasnio je kako je Struppi bila nadarena i vrlo obrazovana slikarica, te kako je nakon smrti potpuno zaboravljena.

U predgovoru katalogu Ksenija Karan napisala je da je J. Struppi ponajprije slikarica portreta i mrtve prirode, a vrlo rijetko krajolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akademik Maroević izdvojio je, međutim, sliku "Pogled s Tuškanca" kao najveće ostvarenje među izloženim radovima, te se složio s Ksenijom Karan da je Struppi vrstan crtač ljudskih likova.

Rođena je u Križevcima, studirala je na Ženskoj likovnoj akademiji u Muenchenu (1894.-1896.), a prvu samostalnu izložbu imala je 1918. u Zagrebu u Salonu Urlich. Retrospektivnu izložbu imala je 1937. u istom salonu.

Imala je oko 30 samostalnih i skupnih izložbi.

Slike joj se nalaze po Hrvatskoj i europskim zemljama.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara