večeras počinje prvi festival svjetskoga kazališta zagreb 2003.

Prvi festival svjetskog kazališta Zagreb 2003., koji počinje večeras u zagrebačkom HNKu, a trajat će do 22. rujna, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare kao festival velikih kazališnih imena te festival pet teatara sa šest predstava.

Thomas Ostermeier, redatelj "Nore", predstave kojom će berlinski "Schaubuehne am Lehniner Platz" otvoriti festival, rekao je da se ta Ibsenova drama toliko igrala u Njemačkoj da je gotovo smatraju njemačkim djelom. Prevagnula je njezina aktualnost kojom odražava konfliktnu ulogu žene u društvu, što je u Njemačkoj danas važno pitanje.

Anne Tismer, koja tumači glavnu ulogu u predstavi, dodala je da je puno veća dramska težina na odnosu lika prema sebi i drugima, nego pitanje emancipacije žena.

"Najvažnije je pitanje koliko zastupanje vlastitog svjetonazora oduzima našu snagu da stvar dovedemo do kraja", rekla je Tismer.

Tonu Guilfoyle i Jean Antoine predstavili su "Trilogiju zmaja" Roberta Lepagea, koju će odigrati kazalište "Ex-machina" iz Montreala. Riječ je o šestosatnoj sagi koja se bavi kulturnim sazrijevanjem Quebeca od zatvorenog religijskog u moderno multikulturno društvo, rekli su.

Svrha je Prvoga festivala svjetskoga kazališta profilirati Zagreb kao novu europsku metropolu i definirati kulturnu politiku glavnog hrvatskoga grada, rečeno je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored HNK, Festival će se održavati u Kinoteci, Jadran filmu i ZKM-u, a osim navedene dvije predstave nastupit će "Theatre Vidy" iz Lausanne s predstavom Josefa Nadja "Il n'y a plus de firmament".

Poznata talijanska glumica Laura Betti predstavit će u Kinoteci film koji je posvetila velikom filmskom, kazališnom i likovnom umjetniku 20. stoljeća Pasoliniju. U Kinoteci će biti prikazan i videofilm Marcina Zlebinskog "Akademija prolasci".

Vilniuski "Meno Fortas" predstavit će se ciklusom "Godišnja doba" koji obuhvaća "Radost proljeća" i "Bogatstvo jeseni" Kristijonasa Donelaitisa u režiji Eimuntasa Nekrošiusa.

Nastupit će i Nuovo teatro novo iz Napulja, Teatro stabile d'innovazione i Teatro Garibaldi iz Palerma i komad Jeana Geneta "Querelle", u režiji Antonia Latellea.

Festival organizira Hrvatski centar ITI UNESCO, a Festivalsko vijeće čine Božidar Violić, Mladen Tarbuk, Joško Juvančić, Željka Udovičić, Goran Grgić, Vladimir Stojsavljević, Vesna Pusić, Nikolina Bujas Pristaš, Dunja Vejzović i Urša Raukar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara