Večeras se otvaraju 14. Dani hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma, 14. priredba suvremene filmske proizvodnje, otvara se večeras u 21 sat u kinodvorani Studenskog centra, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvoje Hribar, predsjednik Direkcije te priredbe. L

Komentirajući ostavku Gorana Devića, izbornika dokumentarnog filma, zbog toga što je Direkcija mimo njegova znanja u natjecateljski dio uvrstila film Petra Krelje, Hribar je izrazio nezadovljstvo što je Dević izgubio osjećaj za mjeru.

On je, dodao je, bio izbornik dokumentarnoga programa, a nije mu dana koncesija na cijeli program, rekavši da Krelja to nije zaslužio. Direkcija je iskorisila svoje diskrecijsko pravo, uvrstivši Kreljin film, a Dević je pokazao nesnošljivost, što je nedopustivo kad je posrijedi autor poput Krelje.

Ipak Devićev izbor ostaje, dodao je, ocijenivši da mu manjka raznolikost, da je jednostran, što se ne može dopustiti u ovakvoj situaciji recentne hrvatske filmske produkcije.

Dević je trebao misliti i na odnos prema producentu Kreljina filma, Hrvatskoj televiziji, bez produkcije koje gotovo ne bi postojao dokumentarni film u hrvatskoj kinematografiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Direkcije Mladen Martić drži da je "slučaj Dević" uobičajen za današnje festivale.

Autor najave 14. dana Hrvoje Laurenta istaknuo je da će se vizualnim identitetom uspješno prikazati dosadašnji Dani hrvatskog filma.

Večeras će na svečanom otvorenju nakon najave biti prikazan Kreljin nagrađivani film "Mirta uči statistiku", a zatim će se prikazivati filmovi iz natjecateljskog dijela.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara