Večeras summit šefova država ili vlada Europske unije

ČELNICI Europske unije večeras će se u Bruxellesu sastati na izvanrednom i hitno sazvanom summitu, u cjelosti posvećenom iračkom pitanju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ponedjeljak je prijepodne izrazio očekivanje da će europski čelnici pristati na rat u Iraku tek kada se sve mirne opcije pokažu neučinkovitima.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, čija zemlja predvodi proameričko stajalište u Europi, dolazeći u Bruxelles priznao je da će teško biti povesti rat s takvim masovnim neslaganjem javnosti kakvo je iskazano u mnogim europskim gradovima tijekom vikenda.

Sjednica šefova država ili vlada EU počet će u 18 sati, a prethodit će mu sastanci s glavim tajnikom UN-a Kofijem Annanom i susret ministara vanjskih poslova Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči susreta šefovi diplomacija Njemačke, Grčke i Nizozemske izrazili su nadu da će se europski lideri usuglasiti da inspektorima UN-a u Iraku treba dati još vremena za rad.

Summit je sazvan na grčku incijativu s ciljem ublažavanja evidentnih razlika u stajalištima pojedinih europskih zemalja u načinu rješavanja iračke krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara