Večernjem listu tužba zbog objave laži o pogibiji hrvatskog vozača

VEČERNJI LIST je u izdanju od utorka jasno pokazao na što se misli pod pojmom "neprofesionalno novinarstvo".

Pod naslovom "U Iraku ubijen hrvatski vozač" objavljena je vijest u kojoj se, bez ijedne službene ili neslužbene potvrde, tvrdi da je u napadu na konvoj kamiona na cesti Bagdad - Taji poginuo hrvatski vozač Damir Plantaš.

Kolege iz Večernjaka ne navode izvor svoje kvaziinformacije, a iako su pričali s nevjenčanom suprugom Damira Plantaša, Tanjom Tratinski, ona im je, barem tako tvrde, rekla kako je zvala američku bolnicu u Bagdadu, u kojoj joj nisu mogli potvrditi navodnu informaciju o smrti njezinog supruga.

U razgovoru s Tanjom Tratinski, koja je očito na samom rubu živaca, doznali smo kako je novinarki Večernjeg lista Senki Knežević rekla samo kako se sa suprugom nije čula od subote, što je normalno uzevši u obzir uvjete koji vladaju u Iraku.

"Novinarka Večernjeg me nazvala oko 9 sati i pitala me jesam li čula da mi je muž poginuo u Bagdadu. Kazala mi je da su informaciju dobili s deska Vjesnika, te da se radi o provjerenoj informaciji. Ja sam se s Damirom čula jutros oko 7 sati ujutro, on je živ i zdrav." - kazala nam je Tanja Tratinski.

"Meni je od ponoći počeo zvoniti telefon, danas me isto cijeli dan zovu moji prijatelji, Damirovi prijatelji, rodbina... kažu mi da su pročitali u novinama da je Damir ubijen. Ja im kažem da to nije istina, da je živ i zdrav, da uopće nije u Bagdadu nego u Tajiju." - rekla je Tratinski u razgovoru za Index, pa dodala: "No, mislim da će u Večernjem listu početi razmišljati o tome što objavljuju kad dobiju sudski poziv, jer tako se poigravati s ljudskim životima..."

"Nisam im uopće rekla da sam zvala bolnicu u Bagdad. Ja razumijem da se novine moraju prodavati, kod mene u kući se Večernji list čita godinama... Ne radi se tu o meni, radi se o tome da Damir ima dvije kćerkice od osam i jedanaest godina koje čitaju novine i koje cijeli dan slušaju da im je tata poginuo." - kazala nam je Tratinski, dodavši kako će tužiti Večernji list i sve novce koje dobije od odštete pokloniti Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj.

"Ne želim ni jedne jedine kune od njih, ja sam izgubila živce koje mi nikakav novac ne može nadoknaditi, a oni neka drugi put provjere je li istina ono što objavljuju." - zaključila je nevjenčana supruga Damira Plantaša, kojeg je Večernji list proglasio mrtvim.

Nakon razgovora s Tanjom Tratinski popričali smo i sa Senkom Knežević, novinarkom Večernjeg lista koja je razgovarala s Tanjom Tratinski. Ona nas je uvjeravala kako Tanji Tratinski nije kazala "Jeste li čuli da vam je muž poginuo u Iraku", te da je prenijela isključivo ono što joj je Tratinski kazala u telefonskom razgovoru.

Razgovarali smo i s Antunom Krešimirom Buterinom, novinarom Vjesnika koji je prvi objavio priču o napadu na konvoj u kojem su se nalazili i hrvatski vozači kamiona.

"Sa stopostotnom sigurnošću tvrdim da Večernji list od nas nije došao do imena i prezimena navodno poginulog vozača. Stvarno je strašno, nakaradno i ružno to što je objavio Večernji list. Toliko o profesionalnosti..." - kazao nam je Buterin, demantirajući još jednom da je ime i prezime Damir Plantaša do Večernjeg lista došlo s Vjesnikovog deska.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara