Većina Amerikanaca podupire napad na Irak

VEĆINA Amerikanaca podupire sve izvjesnije namjere predsjednika Georgea W. Busha da napadne Irak, premda su zabrinuti mogućom terorističkom odmazdom, pokazala je anketa koju je u utorak objavio USA TODAY.

Ukupno 53 posto ispitanika u anketi USA TODAY/CNN/Gallupa smatra da prijetnja koju predstavlja Irak opravdava rat protiv njega. To je veća potpora predsjedniku Bushu nego što je imao njegov otac Bush stariji kada se pripremao za prvi Zaljevski rat 1991. Tada je 46 posto Amerikanaca bilo za rat da se izbaci iračka vojska iz Kuvajta, ali je potpora nakon otpočinjanja rata skočila na 71 posto.

Ipak, 53 posto ispitanika je reklo kako je veoma zabrinuto da bi rat mogao voditi daljnjim terorističkim napadima na Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci su podijeljeni oko toga treba li ići u rat protiv Sjeverne Koreje, njih 47 je za, a 48 protiv, a većina smatra kao i predsjednik Bush da se prijetnja koju predstavlja sjevernokorejsko nastavljanje nuklearnog programa dade riješiti diplomatski.

Ispitanici su u anketi pokazali više povjerenja u Busha i Republikansku stranku nego u Demokratsku stranku kada je riječ o borbi protiv terorizma i vanjskim poslovima. Nasuprot tome više su skloni demokratima u bavljenju unutarnjepolitičkim temama kao što je zdravstvo, obrazovanje i socijalno osiguranje.

Amerikanci su popola podijeljeni glede pitanja koja stranka bolje vodi američko gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara