Većina Danaca razumiju muslimane, ali se boji atentata

PEDESET ŠEST posto Danaca razumije da su se muslimani osjetili uvrijeđenim zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda i mnogi strahuju od terorističkih odmazda, prema anketi objavljenoj u nedjelju u listu Berlingske Tidende.

Objavljivanje tih crteža 30. rujna u jednom danskom dnevnom listu izazvalo je oluju prosvjeda u muslimanskim zajednicama i arapsko-muslimanskim zemljama.

Razumijevanje za muslimane ne iskazuje 41 posto ispitanih a 3 posto ih se ne izjašnjava o tom pitanju, prema Gallupovoj anketi provedenoj 8. i 9. veljače na reprezentativnom uzorku od 1.003 osoba starijih od 18 godina.

Danci su podijeljeni u pogledu objavljivanja tih satiričkih crteža u Jyllands-Postenu: 49 posto misli da je to bila loša ideja lista, 43 posto misli suprotno a 8 posto je neodlučno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdeset pet posto anketiranih drži da će "vrlo vjerojatno" Danska sljedećih godina biti na meti terorističkih skupina muslimanskih fundamentalista. Tog su mišljenja posebice mladi između 18 i 25 godina.

Njih 31 posto u to ne vjeruje, a 4 posto ne zna, prema toj anketi.

U pogledu straha od terorizma, Danci, čija je zemlja angažirana u Iraku uz SAD, manje se boje nego u srpnju prošle godine nakon terorističkih atentata u Londonu.

U ispitivanju javnog mnijenja, provedenoj po istoj metodi u srpnju 2005. godine, 75 posto Danaca se pribojavalo terorističkih napada u Danskoj, 22 posto je bilo suprotnog mišljenja a 5 posto je bilo neodlučno. Prema ispitivanju u veljači, 97 posto Danaca i dalje koristi javni prijevoz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara