Većina investicijskih fondova poslovala s gubicima

NA KRAJU godine stanje na burzama se užurbano mijenja, tako su investicijski fondovi osjetili pad, odnosno rast. U top deset fondova prevladavaju novčani i obveznički fondovi, od ukupnog broja fondova dvije trećine bilježe pad, a na dnu ljestvice su oni koji investiraju u svjetska tržišta.

U proteklom tjednu je 40 fondova palo za više od 1 posto, a dva fonda za više od 5 posto. Razdoblje već četvrtog tjedna padanja većine dioničkih i mješovitih fondova otvorilo je dobru priliku za ulagače koji, podučeni iskustvom, takve situacije iskorištavaju i kupuju kada je cijena udjela povoljnija.

Od ukupno 75 otvorenih investicijskih fondova, prošli su tjedan 52 fonda završila s minusom, a 23 ih je poraslo. Među najboljih deset u proteklom tjednu nalaze se pet obvezničkih, četiri novčana te jedan dionički, a raspon rasta je između 0,12 i 0,25 posto. Tjedne promjene svih fondova kreću se od -9,28 do 0,25 posto, a pobjednik tjedna je ST Bond, a gubitnik ilirika Azijski tigar.

Od ukupno 29 dioničkih fondova, jedini koji je završio tjedan u plusu je AC Rusija, dok ostalih 28 završava tjedan u minusu. Mješoviti fondovi, njih 17, također su završili tjedan u minusu od -0,19 do -3,00 posto. Situacija kod obvezničkih fondova nešto je vedrija, pa su tako u plusu od ukupno 13 fondova završili njih sedam, dok su se tjedne promjene kretale od -0,59 do 0,25 posto. Najstabilniji od svih fondova, novčani, bili su uobičajeno profitabilni, te je svih 15 fondova uspješno završilo tjedan sa prinosom od 0,03 do 0,12 posto.

Promatrano od početka kalendarske godine, ukupno su 33 fonda porasla za više od 10 posto, 26 fondova porasli su za više od 20 posto (12 mješovitih i 14 dioničkih), iznad 30 posto zadržalo se čak 17 fondova, a porast od 40 posto bilježi 6 fondova. Godišnji porast zarade preko 50 posto bilježe dva dionička fonda, Prospectus JIE (55,67%) i Ilirika JIE (55,07%)


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara