Većina klubova podržala prijedlog Zakona o neposrednom izboru gradonačelnika

VEĆINA parlamentarnih klubova podržala je u popodnevnom dijelu saborske sjednice HNS-ov Prijedlog zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave i izboru općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba.

Tome prijedlogu, koji predviđa neposredni izbor gradonačelnika, općinskih načelnika i župana, usprotivio se jedino Klub IDS-a.

Bit zakonskog prijedloga HNS-a, osim u ideji neposrednog izbora lokalnih čelnika, je i nespojivost obnašanja tih mandata sa zastupničkim mandatom u Saboru, rekla je u ime predlagatelja Vesna Pusić.

Dodala je da bi time politička odgovornost na lokalnoj razini dobila "ime i prezime", što bi, smatra HNS, stimuliralo političke stranke da pokušaju pridobiti što kvalitetnije ljude, po obrazovanju, ugledu i sposobnostima, kako bi mogli konkurirati u političkoj borbi na lokalnoj i regionalnoj razini.

Pusić je podsjetila da je do redovitih lokalnih izbora još dvije godine, te da se HNS javlja na vrijeme s tim zakonskim prijedlogom. On je u prvom čitanju i ima dovoljno vremena da ga se razmotri u svim aspektima.

Petar Žitnik (Klub HSS-a) istaknuo je da podržava taj zakon, za koji vjeruje da bi mogao biti donesen konsenzusom, te istaknuo značaj podatka, što ga je iznijela Pusić, da po anketama 90 posto građana podržava neposredan izbor načelnika, gradonačelnika i župana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub HSLS-a podržao je ideju o neposrednom biranju lokalnih dužnosnika, no smatra da treba prethodno provesti reformu lokalne samouprave i izmijeniti Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Klub SDP-a smatra da bi se neposrednim izborom smanjio utjecaj stranačkih elita na lokalne dužnosnike, te došla do izražaja osobnost lokalnog čelnika, a ne stranački interesi. "Neposredni izbor korak je prema većoj demokratizaciji i neposrednom odlučivanju građana o svojoj sudbini", rekao je Marin Jurjević.

Personalizaciju lokalne uprave podržali su i Klubovi LS-a, Libre i HNS/PGS/SBHS-a, koji smatraju da bi se time povećao interes birača za lokalne izbore, izbjegla borba za uske stranačke interese u općinama, te poboljšao rad lokalne uprave.

Zakonski prijedlog HNS-a nije podržao jedino Klub IDS-a. Damir Kajin ocijenio je da će neposredan izbor pretvoriti načelnike i gradonačelnike u faraone, te dovesti do nestabilnosti, neefikasnosti i paraliziranja lokalne samouprave.

"Ako nekoga treba neposredno birati onda su to saborski zastupnici, a prije neposrednog biranja načelnika i gradonačelnik treba revidirati cjelokupni sustav lokalne samouprave s ciljem decentralizacije", rekao je Kajin.

Sabor je nastavio rad pojedinačnom raspravom o HNS-ovom zakonskom prijedlogu izbora lokalnih dužnosnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara