Većina zatočenika koji su bili uhićeni u Velikoj Britaniji nakon 11. rujna pušteni su na slobodu

VIŠE od polovice od 572 osobe koje su bile uhićene u Velikoj Britaniji u sklopu protuterorističke akcije nakon atentata 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama, pušteno je do danas na slobodu, priopćila je u petak služba Scotland Yarda za suzbijanje terorizma.

Oko 289 osoba oslobođeno je od svake odgovornosti, 283 još očekuje mogući sudski progon, a 97 ih je osuđeno za kaznena djela koja su u nadležnosti antiterorističkog zakona.

Oko 99 osoba optuženo je za kaznena djela koja nisu povezana s terorizmom, šest ih je oslobođeno uz izricanje upozorenja zbog lakših prekršaja, a 27 ih je oslobođeno uz jamčevinu za druga kaznena djela koja također nisu povezana s terorizmom.

Oko 54 osobe predane su britanskoj useljeničkoj službi, a šest ih je smješteno u bolnicu zbog psihičkih tegoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema britanskom ministarstvu unutarnjih poslova, u istom je razdoblju izrečeno šest presuda.

Scotland Yard je istaknuo da su istražitelji izveli ta uhićenja prema antiterorističkim zakonima i samo kada su ocijenili da su bila "nužna i u potpunosti opravdana".

U četvrtak je na slobodu pušteno zadnjih deset osumnjičenika koji su uhićeni na području Manchestera (na sjeveru) i u srednjoj Engleskoj u sklopu velike protuterorističke akcije 19. travnja.

Jedan od njih treba biti protjeran u Sjevernu Afriku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara