Vehabije postavili barikade na ulazu u Gornju Maoču, legitimiraju nepoznate posjetitelje

Vehabije postavili barikade na ulazu u Gornju Maoču, legitimiraju nepoznate posjetitelje

Tekst: N.A.
Foto: Brcko.info

VEHABIJE koje žive u Gornjoj Maoči nedaleko od Brčkog nakon policijske akcije Svjetlost postavile su barikade na ulazu u njihovo zabačeno selo te legitimiraju svaku njima nepoznatu osobu. Prolaz javnim putem dozvoljavaju jedino policiji i svojim poznanicima, a od nepoznatih pa čak i od policije u civilu, traže legitimaciju, pišu Nezavisne novine.

Redakcija Nezavisnih novina došla je u petak navečer do spornog punkta kako bi sami provjerili situaciju. Mještanin koji je imao bradu i bio odjeven kao vehabija sjedio je u terencu parkiranom uz rub ceste, a kad je uočio da se selu približavaju dva automobila, izašao je iz auta. Mahnuo je vozaču da se zaustavi te ga pitao kamo se zaputio. Nakon što je policajac u civilu pokazao službenu iskaznicu, vehabija se vratio u svoj terenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani postavili "medijsku blokadu"

Policija tvrdi da je tijekom vikenda sporne barikade uklonila. Kako su objasnili, mještani su mislili sami sebe zaštititi, ali policija ima svoj punkt i zna se tko je ovlašten legitimirati. Nakon akcije Svjetlost novinari su pohrlili u Gornju Maoču, ali neprijateljski raspoloženi pripadnici vehabijske zajednice u tom selu ne žele razgovarati ni o rezultatima akcije, ni o svom načinu života. Grupa novinara koja je prva krenula u selo nakon akcije, napadnuta je. Povjerenik mjesne zajednice Salim Bašić objasnio je kako se u ovom slučaju nije radilo o punktu, već o medijskoj blokadi.

Podsjetimo, u akciji Svjetlost uhićeno je sedam ljudi, a zaplijenjeno je 18 pištolja, sedam pušaka, 30 okvira za pištolj i drugo. Sud BiH je do 2. ožujka odredio pritvor Nusretu Imamoviću, Safetu Barčiću, Edisu Bosniću, Dževadu Hodžiću, Hajrudinu Ribiću, Senadu Midžiću i Mersedu Čekiću. Tereti ih se da su od 2002. godine u okviru vehabijske zajednice formirali zločinačku organizaciju s ciljem ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti BiH, napada na ustavni poredak i izazivanja mržnje među narodima, rasama i vjeroispovijestima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara