Velebitski obronci i jadransko plavetnilo nisu bezopasni: Turisti, oprez!

SA TOPLIM vremenom i početkom turističke sezone, na Jadranu se drastično povećao broj stradalih stranaca. Među nespretnim turistima koji se često upute u planinarske avanture, makar o planinarenju pojma nemaju, ima i onih koji se odvaže na ronjenje pa se umalo utope.

Tako su jučer u pulsku polikliniku OXY dovezeni talijanski i češki državljanin, koji su se zbog nestručnog ronjenja umalo utopili pa su završili u barokomori na oporavku. Čeh je stradao prilikom ronjenja na Rabu, a Talijan u Puli.

Direktor poliklinike, dr. Mario Franolić, za Regional Express je rekao kako se obojica ronioca nalaze van životne opasnosti, no kako će njihov oporavak i terapija u barokomori potrajati. Dodao je i kako se "dolaskom sezone povećava i broj urona, a samim tim i broj stradavanja, pa se svi ronioci pozivaju na maksimalan oprez".

Alpinističke avanture njemačkih turista najčešće završavaju spasilačkim intervencijama

U proteklih mjesec dana je u alpinističkim pohodima stradalo nekoliko njemačkih turista. Posljednji se slučaj zbio jučer, oko 13 sati, na području Nacionalnog parka Paklenica, kad je muškarac pao i ozlijedio kralježnicu.

Nijemac se penjao po stijenama u kanjonu Velike Paklenice. Nestručno upuštanje u sportsko penjanje završilo je padom s visine od pet metara. Sreća u nesreći je bila ta što ga je na izbočini stijene, 20 metara od podnožja, zaustavilo drvo. Hrvatska gorska služba spašavanja (GSS) je navela kako je do nesreće došlo kada je muškarac, kojeg je nakon što je prvi popeo na stijenu, spuštala njegova supenjačica, s obzirom da je uže bilo prekratko, skliznuo sa spravice za osiguranje.

Tijekom planinarskih pohoda u svibnju su stradale dvije Njemice. Tako je 30. svibnja 71-godišnja njemačka planinarka, spuštajući se od željezničke stanice u Skradu prema Zelenom Viru, pala na strmom i nepristupačnom terenu i pritom zadobila prijelom lijeve potkoljenice. Svega nekoliko dana ranije, 24. svibnja, u Nacionalnom parku Paklenica, na području Njiva Lekinih, stradala je 47-godišnja Njemica. Ona je teško ozlijedila koljeno.

Ni austrijskim i talijanskim državljanima planinarenje ne ide od ruke

GSS je 31. svibnja krenuo u potragu za dvije nestale mlade austrijske alpinistice. Djevojke su krenule u pohod na "Mosoraški smjer", na 350 metara visoku stijenu na Anića kuku, na Velebitu. Dan kasnije su pronađene na vrhu stijene, odakle se nisu mogle vratiti jer je jedna od njih, 21-godišnja Doris Frolich, ozlijedila koljeno.

U noći sa 25. na 26. travanj GSS je spašavao ozlijeđenog talijanskog planinara koji se također upustio u penjanje po Anića kuku u Nacionalnom parku Paklenica. Kako je slomio potkoljenicu, nije se mogao spustiti niz 200 metara visoku stijenu pa mu je bila potrebna pomoć spasilaca.

Nogu je ozlijedila i Britanka koja je 3. lipnja, na Braču, upala u sedam metara duboku škrapu. Srećom, tek se lakše ozlijedila - uganula je gležanj. Ona se prilikom turističkog razgledavanja pustinje Blaca, okliznula i upala u škrapu. S obzirom da nije mogla izaći, a ni prijatelji je nisu mogli izvući, u pomoć su pozvali Državnu upravu za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česi vole "otplutati na luftiću"

Među turistima stradalima na moru, najčešći su češki, poznati po plivačkim avanturama u koje se upućuju, najčešće na luftiću ili pak u gumenom čamcu, po olujnom nevremenu.

3. lipnja je češkom turistu raža odgrizla nos jer ju je iziritirao blicem fotoaparata. Nesreća se dogodila ispred gostionice Mare na otoku Katina, između Male i Velike Proverse, u Nacionalnom parku Kornati. Gostioničar je ražu impresivne veličine, koja je čekala svog kupca, privezao u bazenu za rep. Čeh je s maskom na licu zaronio i fotografirao ražu dva puta bez blica, a kada je treći puta upalio bljeskalicu, raža ga je, misleći da joj je život u opasnosti, napala.

Proteklih je godina na Jadranu stradalo mnogo Čeha, pa im je njihova vlada svojevremeno uputila i apel da se, unatoč tome što vole aktivni godišnji odmor, pripaze. Javnost još uvijek pamti slučaj iz kolovoza 2005. godine, kad je 16-godišnjeg Čeha, u moru ispred Svetog Petra, pokraj Biograda na moru, pogodio grom. I dok su se lokalni mještani pred nevremenom povukli, mladić se odvažio na kobnu vožnju gumenim čamcem.

Svega nekoliko dana prije toga, u gumenom čamcu na vesla, iz Lukova u Velebitskom kanalu, nestao je još jedan Čeh. Čamac je nekoliko dana kasnije pronađen uz obalu otoka Paga, no nestalom turistu nije bilo traga. Kasnije se ispostavilo kako se utopio. Početkom rujna 2005. godine se pokraj Pirovca utopio 42-godišnji Čeh. Nedaleko od njegova tijela je pronađen iznajmljeni gliser.

Zbog nestručnog ronjenja se sredinom 2006. godine, kod Stare Novalje, utopio još jedan Čeh. Naglo je izronio i doživio je baro-traumu.

Gliseri, "banane" i gumeni kolutovi također opasni

U lipnju 2007. godine, 43-godišnji Čeh se, unatoč tome što je bolovao od epilepsije, uputio u plivanje od Zaostroga prema Pelješcu. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je desetak milja od obale.

U srpnju prošle godine je 19-godišnji Čeh teško ozlijeđen kad je, u blizini Makarske, pao s gumenog koluta kojeg je vukao gliser. Utvrđeno je kako je slomio lubanju u lijevom čeonom slijepoočnom predjelu, što je uzrokovalo obilno krvarenje između lubanje i tvrde moždane ovojnice. Liječnici su se danima borili za njegov život.

Istog su dana u Makarskoj, prilikom pada s "banane", teško ozlijeđeni i maloljetni Belgijanac i Austrijanac. Osmogodišnji Belgijanac je slomio četiri prednja donja zuba, a devetgodišnji Austrijanac je razderao desnu ušku.

I.M.
Foto: Index / GSS

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara