Velečasni Sudac skrivao Antu Gotovinu!?

U DOKUMENTU službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) iz 2001., kad je na čelu SZUP-a bio Franjo Turek, iznosi se nevjerojatna tvrdnja da je velečasni Zlatko Sudac "bio angažiran na iznalaženju načina kako da se sklone hrvatski generali koji bi eventualni trebali biti izručeni Haagu", piše tjednik Globus, koji je u posjedu dotičnog dokumenta.

U novom broju Globusa objavljen je dokument iz 2001. u kojem Franjo Turek, tadašnji ravnatelj SZUP-a, upozorava premijera Ivicu Račana da su se "dijelovi Katoličke crke, odnosno visokopozicionirani pojedinci unutar hijerarhije (posebice dalmatinski biskupi, ličko-senjski biskup, vojni ordinarij itd.) snažno podupiru političke opcije desnice, te su se tako i aktivno uključili u prosvjedne manifestacije i njihovu organizaciju."

Turek u dokumentu s naslovom "Rezime aktivnosti pojedinaca i skupina koje djeluju s pozicija desnog radikalizma" upozorava Račana da je Katolička crkva, posebice u BiH, od samog dolaska Račanove koalicije na vlast "iskazivala rezerve prema novoj vlasti".

"Dosadašnja operativna saznanja ukazuju na direktno angažiranje vlč. Sudca (u kontaktima s Nikolom Krištom još tijekom prosinca 2000. i siječnja 2001.) na iznalaženju načina kako da se sklone hrvatski generali koji bi eventualno trebali biti izručenui Haagu. Sudac je zastupao ideju o formiranju grupe političara iz različitih stranaka, koja bi uz podršku i patronat Crkve, radila na promjeni vladajuće politike u RH." - stoji u izvješću Franje Tureka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara