Veledrogerije ne pristaju na smanjenje glavnice duga, možda smanje kamate

PREDSJEDNIK Udruge veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Vladimir Klobučar izjavio je danas da desetak veledrogerija, koje s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom pregovaraju o načinu podmirenja dugova za lijekove, ne mogu pristati na smanjenje glavnice duga koja iznosi oko 500 milijuna kuna, ali su otvoreni za razgovore o smanjenju kamata koje taj dug povećavaju za još 10 posto.

Riječ je o prošlogodišnjim potraživanjima veledrogerija, od kojih su neka duža od 300 dana, čime je uvelike nadmašen rok od 120 dana tijekom kojega su bolnice i domovi zdravlja trebali podmiriti dugove za lijekove.

Klobučar ističe da veledrogerije ne mogu prihvatiti početak otplate duga tek u svibnju, te obročno kroz pet slijedećih mjeseci, kao što predlaže ministar.

"Insistirat ćemo na što hitnijoj isplati novca ili državnim jamstvima za naplatu potraživanja, tako da nam ministar financija izda avaliranu mjenicu", kaže Klobučar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obročna isplata od svibnja veledrogerijama ne odgovara i stoga što će već u srpnju doći do novog duga starijeg od 200 dana.

Klobučar dodaje kako su veledrogerije tijekom cijele prošle godine podnosile tužbe za ovrhu, jer su one formalno sredstvo pritiska na dužnike, kako bi se utjerao novac.

Hebrang je proteklih dana spominjao 29 tužbi tvrtke Medica, koje su podnesene krajem godine, a radilo se o ovrsi u nekima od najvećih hrvatskih bolnica, pojasnio je Klobučar.

Predstavnici veledrogerija ponovno će se sastati s Hebrangom u ponedjeljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara