Veleposlanik: Eventualni britanski rušitelji Zida boli bit će kažnjeni

AKO SU britanski vojnici sudjelovali u rušenju dijela Zida boli ispred UN-ove zgrade u Zagrebu, bit će kažnjeni, rekao je u srijedu britanski veleposlanik u Hrvatskoj.

´Zgrožen sam viješću da je dio spomenika Zida boli ispred zgrade UN-ova Ureda za veze, srušen. Britanska vojna policija surađuje s hrvatskim vlastima u istrazi oko incidenta. Ako se istragom utvrdi da su u to umiješani britanski vojnici, uvjeravam vas da će biti kažnjeni na odgovarajući način´, izjavio je veleposlanik Nicholas Jarrold.

Četvorica alkoholiziranih pripadnika SFOR-a u ponedjeljak su poslijepodne na tri mjesta srušila i oštetila Zid boli u Selskoj cesti, izvijestila je zagrebačka policija.

Zid boli oko vojarne u zagrebačkoj Selskoj ulici podigle su majke zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila 1993., kad su u njoj još bile UN-ove mirovne snage (UNPROFOR). Zid je izgrađen od cigala: crnih za poginule i crvenih za nestale u Domovinskom ratu.

Predstojnik Vladina ureda za suradnju s međunarodnim institucijama Tomislav Vidošević sastao se u srijedu u Zagrebu s predstavnicima SFOR-a kako bi im uručio prosvjed zbog incidenta u kojem su u ponedjeljak sudjelovali pripadnici SFOR-a.

I Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u utorak prosvjednu notu Zapovjedništvu SFOR-a u Sarajevu u kojoj se kaže da ´takve osobe nisu dobrodošle u RH´.

Načelnik SFOR-ova Ureda za vezu brigadir Jiri Kuchar izrazio je žaljenje zbog incidenta i nadu da incident neće ugroziti suradnju SFOR-a i Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara