Veleposlanik Kraljević o talijanskom priopćenju o Jadranu

HRVATSKI veleposlanik u Italiji Drago Kraljević rekao je u petak navečer kako je talijansko priopćenje o namjeri hrvatske vlade da predloži Saboru proglašenje ekološkoribolovne zone na Jadranu bilo očekivano te ocijenio da Italija nije promijenila svoje stajalište glede potpore Hrvatskoj na putu u EU.

"Moglo se očekivati da će Italija i u ime Europske unije izraziti zabrinutost zbog odluke hrvatske Vlade glede proglašenja ekološko-ribolovne zone u Jadranu, ali, po mojoj ocjeni, te na osnovu dosadašnjeg iskustva u pregovorima, ocijenjujem povoljnim što Italija podupire put Hrvatske prema europskim integracijama. Italija nije promijenila svoje stajalište glede potpore Hrvatskoj", rekao je Kraljević.

Upitan što je s talijanskim upozoravanjem na unilateralne odluke, Kraljević je i to ocijenio očekivanim budući da je praksa EU riješavati pitanja dijalogom a ne jednostranim odlukama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se također moglo očekivati jer se svim europskim zemljama preporučuje izbjegavanje donošenja jednostranih odluka i zauzima se za dolazak do riješenje dijalogom", rekao je Kraljević.

Veleposlanik Kraljević ocijenio je nadalje kako ne samo da Italija Hrvatskoj u približavanju EU neće stvarati prepreke, nego da i na određen način iskazuje razumijevanje za hrvatske nacionalne interese i stajališta hrvatske Vlade.

"U trećem dijelu priopćenja se kaže da talijansko Predsjedništvo vjeruje da će zauzimanje Hrvatske na putu europskog integriranja, koje Italija podupire, omogućiti hrvatskim vlastima da izbjegnu donošenje odluka koje bi izazvale napetosti a ne bi pridonijele potrazi za trajnim i usuglašenim rješenjima. Dakle Italija podupire Hrvatsku na putu u EU. Moglo bi se kazati i da na određeni način razumije hrvatske nacionalne interese, postoji razumijevanje s obzirom na sve što je prethodilo dolasku do stajališta hrvatske Vlade", rekao je Kraljević i dodao kako je važno i što hrvatska Vlada u svome prijedlogu najavljuje kako će primjenu odluke zamrznuti na godinu dana što će omogućiti prevladavanja nesuglasica nastalih do sada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara