Veleposlanstvo u Parizu omogućilo teroristi povratak u BiH

VELEPOSLANSTVO BiH u Francuskoj je u veljači 2005. godine Marokancu Saidu Atmaniju, koji je prošle srijede uhićen u Sarajevu i istoga dana protjeran u Maroko, po izlasku iz francuskog zatvora gdje je izdržavao kaznu za terorizam, izdalo putni list kojim se potvrđuje njegovo državljanstvo Bosne i Hercegovine, prenose banjalučke "Nezavisne novine" od petka saznanja iz više izvora.

Na temelju putnog lista, koji zamjenjuje putovnicu, Atmanija je francuska policija deportirala u BiH, iako mu je državljanstvo oduzeto još u srpnju 2001. godine, piše banjalučki dnevnik.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) provodi istragu o okolnostima izdavanja putnog lista Atmaniju, a također će istražiti i na temelju čega je ovaj Marokanac, nakon što je u Francuskoj osuđen za terorizam, 1. travnja 2005. godine u sarajevskoj Policijskoj upravi Novi Grad dobio osobnu iskaznicu BiH i vozačku dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veleposlanica BiH u Francuskoj Željana Zovko potvrdila je da je Veleposlanstvo BiH u Francuskoj Atmaniju još 2004. godine izdalo prvi putni list, drugi mu je izdan početkom veljače 2005. godine, također na zahtjev francuske policije, a treći nešto kasnije.

"Atmani je na osnovu drugog putnog lista već tada deportiran u BiH preko Muenchena, ali nakon što je let u Muenchenu prekinut, vratio se u Pariz, gdje mu je izdat i treći putni list", navodi Željana Zovko u "Nezavisnim novinama" i naglašava kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon provjere, utvrdilo da je Atmanijevo ime još uvijek u bazi podataka CIPS (Središnja služba za osobnu identifikaciju).

Vršiteljica dužnosti direktora CIPS Amila Tahirbegović tvrdi da je temeljno pitanje da li je policija obaviještena da je Atmaniju 2001. godine oduzeto državljanstvo BiH. "Naš referent u bazi podataka vidi samo krajnji rezultat i čisto stanje. Na nama nije da vodimo istragu", ističe Tahirbegović.

Saida Atmanija su prošle srijede u Sarajevu uhitili inspektori SIPA i isti dan je deportiran u Maroko. On se, tijekom rata u BiH, borio u redovima Sedme muslimanske brigade Armije BiH.

Atmani je francuskim vlastima bio izručen 2001. zajedno s drugim članovima tzv. alžirske grupe, osumnjičene za pripremu terorističkih napada na britansko i američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Prema nedavnom pisanju medija o tom slučaju, njemu je 2001. bilo oduzeto bosanskohercegovačko državljanstvo na temelju čega je i bio izručen Francuskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara