VELIK PROSVJED U CARACASU

Nekoliko desetaka tisuća oporbenih prosvjednika okupilo se u nedjelju u Caracasu nakon što je predsjednik Hugo Chavez zbog šestotjednog općeg štrajka zaprijetio otkazima i preuzimanjem privatnih banaka i privatnih škola.

Prosvjed je organiziran u znak sjećanja na žrtve 11. travnja prošle godine, kada je u sukobima, kojima je privremeno srušen Chavez, ubijeno 19 ljudi. Chavez se na vlast vratio 48 sati kasnije.

Nakon što su probili prepreke s bodljikavom žicom koje su im priječile put do glavnog vojnog kompleksa u kojem se nalazi i ministarstvo obrane, vojna je policija na prosvjednike bacila suzavac.

Prije desetak dana na istom je mjestu u jakim sukobima između pristaša i protivnika Chaveza ozlijeđeno 18 ljudi.

Na uporne oporbene zahtijeve da podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore, Chavez je u nedjelju odgovorio prijetnjom da će intervenirati u bankama i školama te otpustiti štrajkaše.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaprijetio je i oduzimanjem licence privatnim televizijskim postajama koje ga žestoko kritiziraju te otpustio 2.000 štrajkaša državnog naftnog giganata PDVSA.

´To je objava rata. Chaveza ne zanima dijalog ni pomirenje´, ocijenio je jedan prosvjednik.

Dugotrajni opći štrajk ozbiljno je poremetio svakodnevni život u Venecueli, a odrazio se i na svjetsko naftno tržište budući da je Venecuela peta izvoznica nafte na svijetu.

Stanovnici su pogođeni nestašicom benzina, plina i određenih namirnica. Zatvorene su velike privatne industrije, trgovački centri i kina kao i većina privatnih škola, dok je nastava u državnim školama počela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara