Velika akcija čišćenja špilje Veternice na zagrebačkoj Medvednici

DO RANA jutra trajala je jučer popodne započeta velika akcija čišćenja špilje Veternice na zagrebačkoj Medvednici, koje su nakon ovosezonske uporabe špilje u turističkopoučne svrhe obavili djelatnici Javne ustanove "Parka prirode Medvednice" u suradnji sa Speleološkim odsjekom PDSa "Velebita" i pirotehničarima zagrebačke Policijske uprave.

Veternica je očišćena od otpada koji su ostavljali posjetitelji i istraživači još od početka prošlog stoljeća kad se špilja otkriva javnosti. Zanimljivost je da je skupina entuzijasta zašla u teže pristupačne špiljske kanale, za što je bilo potrebno speleološko iskustvo i oprema, priopćila je danas Javna ustanova "Park prirode Medvednica". Navode da je iz špilje izvučena vreća otpada, skupljena duž Glavnog kanala duga 2600 metara, te da su morali proći teško prohodne dijelove špilje, kao što su "Majmunski prolaz" i "Ramzesovo šetalište".

Ističe se da je Veternica većini Zagrepčana slabo poznata, pa mnogi i ne znaju kakav se geomorfološki, hidrološki, paleontološki i biološki fenomen nalazi pokraj Zagreba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uklanjanje raznih vrsta otpada iz Glavnog kanala pripomoći će ravnoteži osjetljivoga špiljskog ekosustava, a potencijalno i kakvoći pitke vode koja je po većini izmjerenih parametara (koncentracija nitrata, klorida, mikrobna analiza, pH vrijednost, elektrovodljivost) nedovoljno kvalitetna.

Čišćenje od otpada jedna je od mjera zaštite i očuvanja špilje, navodi se u priopćenju i dodaje da je lani u njoj obnovljena rasvjeta, postavljene objasnidbene ploče i putokazi, uređen prilazni put i prvih 380 metara, tako da je sugurnija za posjetitelje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara