Velika Britanija od subote predsjedateljica G8

Velika Britanija od 1. siječnja preuzima mjesto zemlje predsjedateljice Skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G8 na čijem su dnevnom redu u predstojećoj godini problem siromaštva i gladi stanovnika afričkih zemalja te problem globalnog zagrijavanja.

Međutim, promatrači misle da bi se katastrofalne posljedice nedavnog potresa i plimnih valova što su pogodili južnu Aziju mogli nametnuti kao prioritet.

Glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira izjavio je kako nema planova o održavanju posebnog sastanka G8 o razornim posljedicama tsunamija, kako je predložio talijanski premijer Silvio Berlusconi, no sasvim je izvjesno da će ministri G8 izvan službenog dijela međunarodnih sastanaka naći dovoljno vremena za razgovore o angažmanu na pomoći za Aziju.

"U ovome trenutku smatramo da koordinaciju humanitarne pomoći trebaju nastaviti Ujedinjeni narodi, a dugoročno gledajući ulogu će u svemu imati i G8, posebno kada dođe red na obnovu", kazao je glasnogovornik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno sam kazao kako ćemo se fokusirati na pomoć Africi i klimatske promjene", rekao je Blair za list The Economist o planovima tijekom predstojećeg 12-mjesečnog razdoblja britanskog predsjedanja skupinom G8.

Britanski ministar financija Gordon Brown idući će tjedan otputovati u šestodnevni posjet Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Mozambiku kako bi se preciznije ustanovile potrebe stanovnika afričkih zemalja, a britanski premijer pokrenuo je novu inicijativu o zaštiti okoliša čiji je cilj utjecati na stajalište Washingtona koji se protivi Protokolu iz Kyota.

(Hina) xmh ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara