Velika Britanija pod kritikama zbog nesankcioniranja tvrtki osumnjičenih za korupciju

Velika Britanija pod kritikama zbog nesankcioniranja tvrtki osumnjičenih za korupciju

VELIKA BRITANIJA našla se pod kritikama zbog nedostatka "političke volje" za istraživanjem kompanija osumnjičenih za podmićivanje i korupciju, javlja BBC.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kritizirala je britanske vlasti ali i postojeće zakone kojima se "teško" može otvoriti nekakva pravna istraga vezana uz sumnje na podmićivanje stranih dužnosnika od strane britanskih kompanije.

Velika Britanija je posebno kritizirana 2006. godine zbog odbacivanja istrage u slučaju sumnji da su dužnosnici megakorporacije BAE Systems umiješani u podmićivanje saudijskih dužnosnika, a čime je BAE Systems osigurao ugovor o isporuci oružja i opreme Saudijskoj Arabiji težak čak 43 milijarde funti (preko 55.2 milijardi eura). Ugovor uključuje isporuku borbenih zrakoplova Eurofighter Typhoon (na slici) Saudijskoj Arabiji koja je naručila 72 zrakoplova. Tržišna vrijednost Typhoona procjenjuje se na 77.7 milijuna eura po zrakoplovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC piše da su posljednjih godina ministri u britanskoj vladi isticali kako je razvijen "sveobuhvatan" plan borbe protiv takve vrste korupcije. Tako bi novi zakonski prijedlog kojim bi se definirala borba protiv podmićivanja stranih dužnosnika u razmatranju britanskog parlamenta trebao naći tek nakon konstituiranja novog saziva parlamenta.

OECD pak navodi da je napredak Velike Britanije u tom pogledu "razočaravajuć" te bi problemu morao biti pridodan "znatno veći prioritet".

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara