Velika ofenziva na afganistanski grad Marjah samo što nije krenula

Velika ofenziva na afganistanski grad Marjah samo što nije krenula

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AMERIČKI i afganistanski vojnici jučer su se primakli na sam rub Marjaha, grada u afganistanskoj provinciji Helmand, jednom od ključnih talibanskih uporišta na koji vrlo brzo namjeravaju izvršiti veliku ofenzivu.

Amerikanci ovaj put nisu ofenzivu čuvali tajnom, nego su tjednima otvoreno pričali o njoj, dajući tako šansu civilima da napuste grad, a nadali su se da će za njima otići i talibani. No, čini se da se talibani ukopavaju i pripremaju na bitku, vjerujući da će čak i uz gubitak uspjeti mobilizirati potporu u zemlji.

Nije dan točan datum za početak ofenzive, ali svi znakovi govora da će ona početi uskoro. To će biti prva velika vojna akcija otkad je američki predsjednik Barack Obama prošle godine najavio slanje dodatnih 30,000 vojnika u Afganistan, te prva bitka u kojoj će sudjelovati svježe postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nova strategija

Oko 400 američkih i 250 afganistanskih vojnika zauzelo je položaje sjeveroistočno od Marjaha, a američki marinci krenuli su prema predgrađima. Zadnje dvije noći moglo se čuti sporadičnu pucnjavu, jer talibani pokušavaju isprovocirati Amerikance na preuranjenu akciju.

Amerikanci namjeravaju Marjah i okolne farme zauzeti vrlo brzo, a nakon toga poslati timove koji će ponovno uspostaviti civilne službe i ponovno izgraditi infrastrukturu u tom gradu s 80,000 stanovnika.

To je dio opće strategije koju zagovara američki zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal. Njegovo je uvjerenje da uspjeh u osmogodišnjem ratu ne može doći samo vojnim putem i ubijanjem talibana, nego da je ključ u pridobivanju potpore civila.

Marjah je prvi veliki test nove strategije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara