velika podrška projektu ranoga učenja stranog jezika u osnovnim školama

Oko 85 posto hrvatskih osnovnih škola podnijelo je zahtjev za uključenjem u projekt ranog učenja stranog jezika u prvim razredima, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu prosvjete i športa.

Od 829 škola u Hrvatskoj, 705 ih je podnijelo zahtjev i njima je odobreno uključenje u projekt, dok 124 škole još nisu podnijele zahtjev.

O odabiru jezika odlučivali su roditelji, a najveće zanimanje iskazano je za engleski jezik. Projekt uključuje i besplatnu izbornu nastavu drugog stranog jezika od 4. razreda osnovne škole.

Usprkos brojnim izazovima, Ministarstvo je zadovoljno dosadašnjim tijekom provedbe projekta te očekuje da će se i ostale škole uključiti u njega kako bi se svoj djeci pružile jednake mogućnosti, izjavio je ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

Riječ je o složenom projektu koji može u cijelosti uspjeti samo uz potpuni angažman škola, dodao je, pozvavši ravnatelje da se aktivno uključe u projekt u skladu sa željama roditelja, a za dobrobit djece.

Projektom se želi omogućiti odgoj i obrazovanje mladih naraštaja koji će aktivno sudjelovati u životu multijezične i multikulturalne Europe, rečeno je.

Time se svoj djeci pružaju jednake obrazovne mogućnosti bez obzira na mogućnosti roditelja, rečeno je.

Izjašnjavajući se o učenju stranog jezika u prvim razredima, gotovo 85,5 posto roditelja odlučilo se za engleski jezik, za njemački 14,3 posto, a za talijanski i francuski svega po 0,1 posto.

Kako je rečeno, to je i razumljivo s obzirom na današnji utjecaj engleskog jezika u svijetu.

U izbornoj nastavi, koja počinje od četvrtog razreda, gotovo 42 posto opredijelilo se za njemački jezik, 33,6 posto za engleski, 22,4 posto za talijanski, 2 posto za francuski i 0,1 posto za španjolski jezik.

Ministarstvo odobrava programe, a na školama je da ih prijave i odaberu jedan od pet jezika, rekao je načelnik u Ministarstvu Lautaro Galinović i dodao kako je izbor jezika kompromis između želja roditelja i kadrovskih mogućnosti škola.

Ove smo godine dali suglasnost za zapošljavanje više od 350 nastavnika stranih jezika za koje izdvajamo mjesečno 2,8 milijuna kuna, rekao je ministar.

Eksperimentalna nastava jezika u prvim razredima trajala je od 1991. do 1994., a u nastavne planove i programe ušla je 1999.

Projekt se sastoji od obaveznog učenja stranog jezika od prvog razreda i od učenja drugog stranog jezika kroz izbornu nastavu od 4. razreda osnovne škole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara