Velika Tizianova izložba u Pradu

U MUZEJU Prado u Madridu ovog će se ljeta održati velika izložba Tiziana (1488.1576.) koja obuhvaća 65 njegovih djela, što je najveća retrospektiva talijanskog slikara nakon one u Veneciji 1935.

Izložba koju su u ponedjeljak otvorili princ Felipe, nasljednik španjolske krune, i talijanski dopredsjednik vlade Gianfranco Fini, traje od 10. lipnja do 7. rujna u središnjoj galeriji madridske pinakoteke. Ona bi trebala biti "jedan od glavnih kulturnih događaja ovog ljeta u Europi", kaže ravnatelj Prada Miguel Zugaza.

Retrospektiva Tiziana, "revolucionarnog slikara i najnaprednijeg čovjeka XVI. stoljeća", kako kaže Zugaza, nastavak je velike izložbe s 43 njegova djela koja se proljetos održala u londonskoj Nacionalnoj galeriji, a vidjelo ju je tristo tisuća posjetitelja.

Okosnicu ove kronološke izložbe čini trideset pet Tizianovih slika koje su vlasništvo Prada, uz slike posuđene od drugih velikih muzeja kao što je Nacionalna galerija (pet djela), bečki Muzej povijesti umjetnosti, pariški Louvre, Nacionalna umjetnička galerija iz Washingtona i nekoliko talijanskih muzeja, među kojima su i Uffizi iz Firence s remek-djelom "Venera Urbinska", koje je prvi put izloženo izvan Italije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor 65 djela ponuđenih javnosti je "praznik za oči koje mogu vidjeti neka od najljepših djela u povijesti umjetnosti", rekao je Miguel Falomir, direktor izložbe.

Nakon izložbe posvećene Vermeeru i nizozemskom interijeru koja je trajala od veljače do svibnja, ovo je druga velika izložba ove godine u Pradu (http://museoprado.mcu.es), za kojom će na jesen doći monografijska izložba Edouarda Maneta.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara