Velike brane štetne za okoliš

VELIKI projekti izgradnje brana diljem svijeta i dalje ignoriraju upozorenja ekologa, pet godina nakon što su vodeći stručnjaci odredili okvirne smjernice za ekološki održivu provedbu takvih projekata, objavila je u ponedjeljak skupina za zaštitu okoliša WWF.

U izvješću iz 2000. godine, Svjetsko povjerenstvo za brane (WCD) - neovisno tijelo međunarodnih stručnjaka - objavilo je smjernice za planiranje, dizajn, izgradnju i uklanjanje brana.

Međutim, brane koje se grade nakon tog izvješća i dalje "izazivaju veliku društvenu i ekološku štetu", objavila je organizacija WWF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Premda se njima želi dobiti jeftina obnovljiva energija ili voda za navodnjavanje, brane zapravo donose gospodarske probleme, rezultiraju povećanjem cijena energije i iseljavanjem ljudi", navodi WWF.

Fokusirajući se na šest projekata koji su započeti diljem svijeta nakon 2000. godine, WWF je objavio da nijedan od tih projekata nije uvažio preporuke WCD-a koje su donesene nakon dvogodišnjeg opsežnog istraživanja. Riječ je o projektima u Turskoj (Ermenek), Belizeu (Chalillo), Španjolskoj (Melonares), Australiji (Burnett), Laosu (Nam Theun), i na Islandu (Karahnjukar).

"Čini se da se štetne brane i dalje grade, pet godina nakon izvješća WCD-a", rekla je Ute Collier iz WWF-a.

Prema WCD-u, izgradnjom brana promijenjen je tok 60 posto velikih rijeka diljem svijeta, a oko 80 milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara