Velike demonstracije u znak podrške talijanskoj novinarki otetoj u Iraku

Stotinu tisuća ljudi okupilo se u subotu u Rimu i zatražilo oslobađanje talijanske novinarke Giuliane Sgrene koja je oteta u Iraku prije dva tjedna, objavila je agencija AFP.

I rodbina otete žene i oporbeni političari sudjeluju na tom skupu, javlja dpa. Sgrena (56) dopisnica je rimskoga ljevičarskog dnevnika Il Manifesto i njemačkoga tjednika Die Zeit.

Na video snimci objavljenoj u srijedu ta je novinarka prikazana kako jeca i moli sunarodnjake da prisile vlasti u Rimu na povlačenje tri tisuće talijanskih vojnika iz Iraka, što zahtijevaju otmičari.

Subotnje demonstracije organizirao je Il Manifesto i cijela je redakcija sudjelovala na prosvjedu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladini političari ne sudjeluju u prosvjedu i smatraju da ne treba povezivati zahtjev za oslobađanje novinarke sa zahtjevom za povlačenje snaga iz Iraka. Ignazio La Russa, iz desnog Nacionalnoga saveza ocijenio je kako bi bilo "licemjerno" da ode na manifestaciju "protiv Sjedinjenih Država, a za Sadama Huseina", objavio je AFP.

Točne okolnosti otmice talijanske novinarke još nisu poznate, a ne zna se ni je li vlada u Rimu preko posrednika stupila u kontakt s otmičarima.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara