Velike mjere sigurnosti pred arapski summit u Tunisu

DRAKONSKE mjere sigurnosti poduzete su u Tunisu pred arapski summit koji bi trebao početi u ponedjeljak u ovom gradu koji broji 2 milijuna stanovnika i koji je obnovljen spreman dočekati kraljeve, predsjednike i predstavnike 22 zemlje članice Arapske lige.

Ovaj arapski summit održava se u ozračju nestabilnosti i napetosti izazvane ubojstvom osnivača i duhovnog vođe Hamasa šeika Ahmeda Yassina, kojeg su prije nekoliko dana Izraelci ubili dok je u zoru izlazio iz džamije u Gazi.

Dan nakon ubojstva Yassina, tuniske su vlasti odlučile produžiti školske praznike tijekom trajanja summita u namjeri da tako spriječi eventualne demonstracije studenata i prije svega da olakšaju promet kroz glavni grad.

Barikade i metalne prepreke već su postavljene oko Kongresne palače u kojoj će se održavati sastanci kraljeva i predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kongresna palača za summit je obnovljena i pretvorena u pravu utvrdu u koju će ulazak biti zabranjen nekoliko dana prije početka arapskog sastanka na vrhu.

Već nekoliko tjedana više tisuća policajaca razmješteno je po glavnom gradu Tunisa, a barikade na kojima će se vršiti pregledi već su postavljene i na ulascima u grad.

Tuniske vlasti uredile su i ostale dijelove središta grada kao i zračnu luku, a na ulicama će se vijoriti zastave zemalja sudionica summita kako bi posjetitelji dobili sliku čistog i mirnog grada.

Ograničenja prometa bit će određena u posljednji trenutak, dok su jedinice posebnih postrojbi već nazočne na ulicama Tunisa, uz veliki broj sveprisutnih policajaca u civilu koji se nalaze u hotelima i na javnim mjestima.

Na tuniskom otoku Djerbi u travnju 2002. godine izvršen je atentat na sinagogu pri čemu je poginula 21 osoba, od čega 14 njemačkih turista. Odgovornost za taj napad preuzela je al-Qaida.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara