Velike zemlje članice EU kritizirane zbog tajnih sastanaka

ODBOR za Europsku uniju gornjeg doma britanskog parlamenta kritizirao je velike zemlje članice EU zbog održavanja redovitih sastanaka o pitanjima imigracije o kojima se uglavnom ništa ne zna.

Odbor je objavio izvješće pod naslovom "Iza zatvorenih vrata" u kojem kritizira nedostatak transparentnosti oko sastanaka koji se održavaju od 2003. i na kojima sudjeluju ministri pravosuđa iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Poljske.

Odbor kaže da se na tim sastancima donose važne odluke - primjerice jedan je održan u ožujku u Njemačkoj - ali javnost o tome ništa ne zna.

Prema BBC-u, u izvješću se kaže da bi takvi sastanci mogli privlačiti veliki interes javnosti, ali to nije slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni razgovaraju o gotovo svakom aspektu europske politike koji bi mogao interesirati javnost, te su u mnogo slučajeva donijeli čvrste zaključke o akciji koja treba biti poduzeta, kao i rokove. Bez obzira na to, ti sastanci su u Velikoj Britaniji prošli gotovo neopaženo", kaže se u izvješću.

Čelnik Odbora, lord Wright od Richmonda, kazao je: "Ne govorimo o povremenim ministarskim sastancima. To su redoviti sastanci šest najutjecajnijih zemalja članica, na kojima ministri odlučuju o tome kako žele da se dalje razvija europska politika na polju pravosuđa, sigurnosti i unutarnjih poslova".

"Parlament i javnost, kao i druge zemlje članice EU, imaju pravo znati do detalja što se odlučuje", rekao je.

Sastanci su se počeli održavati nakon što su ministri pravosuđa izrazili frustraciju zbog slabog ritma europske suradnje na polju ilegalne imigracije. Tada je francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy rekao da neke zemlje žele ići brže i dalje glede pitanja imigracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara