VELIKI MUZEJ GLAZBE ZA PET GODINA U WASHINGTONU

Nakon jedanaest godina planiranja, inicijatori osnivanja Nacionalnog glazbenog centra i muzeja ovih su dana obećali da će se za pet godina u glavnom gradu SADa taj muzej napokon otvoriti.

"Svečano otvorenje bit će 2008.", rekla je pjevačica Nancy Sinatra, koja je nakon smrti oca Franka Sinatre 1998. nastavila njegova nastojanja na ostvarivanju tog projekta.

"Gradsko vijeće ulaže veliki trud da ostvari san mojeg oca, istaknula je Sinatra na konferenciji za novinare proteklog četvrtka, najavivši početak prikupljanja sredstava za muzej.

Projekt košta 200 milijuna dolara. Dosad je prikupljeno pet milijuna, a cilj je nabaviti 100 milijuna dolara.

Uz političare, medijske djelatnike i gospodarstvenike, projekt podupiru mnogi glazbenici. Quincy Jones pristao je sudjelovati u radu muzejskog odbora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbenici i skladatelji složili su se da je važnost takvog muzeja u čuvanju uspomena na legende poput Sinatre, Louisa Armstronga, Elle Fitzgerald te Tommyja Dorseyja, Harryja Jamesa, Dukea Ellingtona i Counta Basieja.

Budući muzej bit će smješten na više od 47 tisuća četvornih metara i dijelom će obuhvaćati prostor starog Konferencijskog centra, šest blokova istočno od Bijele kuće.

Planira se da će imati tri dvorane za različite namjene, s 3200, 750 i 250 sjedala. Na oko 15 tisuća četvornih metara izložbenog prostora izložit će se suveniri i predmeti slavnih glazbenika, od kojih su mnogi iz Smithsoniana i Kongresne knjižnice.

Među izlošcima, predstavljenima na presici, bili su originalan rukopis djela "Stars and Stripes Forever" Johna Philipa Souse, Gershwinova osobna klavirska partitura opere "Porgy i Bess" te fotografija Jimija Hendrixa koju je snimila pokojna Linda McCartney.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara